În 2017, Uniunea Europeană a făcut pasul șocant de rațional de a elimina în mare măsură tarifele de roaming pentru cetățenii săi care călătoresc printre țările membre, denumindu-l sistemul „Roam-like-at-home”. Planurile pentru extinderea acestui acord au fost anuntate in toamna anului trecut.
Funcționând în cele 27 de țări care alcătuiesc Spațiul Economic European, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, dar nu în Marea Britanie din cauza Brexit, Roam-like-at-home trebuia să expire la sfârșitul lunii iunie. Cu toate acestea, Comisia Europeană a anunțat că va extinde sistemul pentru încă un deceniu, până în 2032.
CE menționează beneficiile atât pentru consumatori, cât și pentru furnizorii de telecomunicații, ca parte a deciziei sale, consumatorii bucurându-se de „o experiență de roaming mai bună, cu aceeași calitate a serviciului mobil în străinătate ca și acasă”, precum și de acces îmbunătățit la serviciile de urgență și creșterea transparenței în ceea ce privește tarifele, astfel încât călătorii din UE să nu găsească o factură masivă care îi așteaptă când ajung acasă.
„Îți amintești când a trebuit să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa – pentru a evita să ajungem la o factură masivă de roaming?. Ei bine, aceasta este istorie. Și intenționăm să o păstrăm așa cel puțin în următorii 10 ani. Viteză mai bună, mai multă transparență: continuăm să îmbunătățim viața cetățenilor UE.”
Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă.

„Datorită regulamentului nostru privind roamingul, am beneficiat cu toții de avantajele oferite de „Roamingul la tarife naționale”. Atunci când călătorim în UE, putem să efectuăm apeluri, să trimitem mesaje text și să navigăm pe internet fără costuri suplimentare. Acesta este un beneficiu foarte tangibil al pieței noastre unice europene. Prelungirea acestor norme va menține competitivitatea tarifelor aplicate între operatori și va permite consumatorilor să beneficieze în continuare de servicii de roaming gratuite în următorii zece ani.”
Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală
Regulile extinse sugerează cu tărie că operatorii de telefonie mobilă „se vor asigura că consumatorii au acces pentru a utiliza rețelele 4G sau 5G mai avansate, dacă acestea sunt disponibile la destinație” și să „întrerupă automat serviciile mobile dacă serviciile mobile prin rețelele neterestre ajung la tarife de 50 EUR sau o altă limită predefinită.” În plus, solicită ca 112 să apeleze serviciile de urgență și să fie disponibile în întreaga zonă economică și, până în iunie 2023, pentru ca operatorii telecom să notifice călătorii cu privire la această capacitate fie prin text, fie prin pop-up atunci când intră în UE.
Cel mai important, noile reguli Roam-like-at-home vor pune câțiva euro înapoi în buzunarele consumatorilor, deoarece UE este condusă de adulți raționali care pot negocia cu operatorii de telecomunicații pentru prețuri angro mai bune pentru date și voce, fără ca întregul proces să devină o criză constituțională, cum s-a întâmplat în SUA.
Noul regulament privind roamingul stabilește tarife cu ridicata mai mici, adică reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea rețelelor din străinătate pentru a furniza servicii clienților lor atunci când aceștia se află în străinătate. Plafoanele pentru tarifele cu ridicata sunt stabilite la un nivel care să le permită operatorilor să acopere și să recupereze costul furnizării serviciilor de roaming către consumatori la prețurile de pe piața națională.
- Pentru serviciile de date, noul regulament stabilește următoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 EUR/GB în 2022, 1,8 EUR/GB în 2023, 1,55 EUR/GB în 2024, 1,3 EUR/GB în 2025, 1,1 EUR/GB în 2026 și 1 EUR/GB începând din 2027.
- Pentru apelurile vocale: 0,022 EUR/min. în perioada 2022-2024 și 0,019 EUR/min. începând din 2025.
- Pentru mesajele SMS: 0,004 EUR/SMS în perioada 2022-2024 și 0,003 EUR/SMS începând din 2025.