Ultimele saptamani au reprezentat o provocare pentru operatorii din intreaga lume care au raportat cresteri exponentiale ale traficului, cauzata de o utilizare intensiva a retelelor telecom.
La nivel european autoritatile de reglementare au luat masuri si au solicitat masuri ferme astfel incat sa poata fi asigurata decongestionarea retelelor de comunicatii. În contextul actual al răspândirii virusului COVID-19 în care au fost și vor fi luate în continuare o serie de măsuri la nivelul țării noastre, ce vor implica o utilizare suplimentară a rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice, ANCOM a transmis, în urmă cu o săptămână, celor mai importanţi operatori de telefonie şi internet o înștiințare pentru a se pregăti să ia măsurile necesare și posibile pentru a evita și a soluționa posibilele situații de congestie sau întrerupere a traficului de voce și/sau de date.
Analiza ANCOM a datelor transmise de operatori arată că ne putem aştepta la creșteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% față de situațiile normale, reprezentând deci o provocare și pentru furnizarea de comunicații electronice.
Pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creşterii traficului de date, operatorii au monitorizat încărcarea şi nivelul de trafic din reţelele proprii, precum şi alţi parametri de calitate ai rețelei. Operatorii au efectuat un management al riscului şi au identificat o serie de ameninţări şi riscuri posibile, care se referă cel puţin la securitatea serviciilor şi a reţelelor, a aprovizionării cu echipamente comerciale necesare serviciilor de comunicaţii electronice şi au iniţiat acţiuni de evitare sau diminuare a acestor riscuri.
Creşterea traficului vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanță, a mutării cursurilor școlare și universitare în mediul online şi a unei estimări a creşterii semnificative a componentei de entertainment online. În aceste condiţii, este de așteptat ca serviciile de comunicații electronice cele mai utilizate în aceste cazuri – respectiv serviciile de voce mobilă și serviciile de acces la internet fix și mobil – să cunoască o creștere semnificativă a traficului, iar traficul care în mod obișnuit se derula în interiorul unei rețele private (instituție, agent economic) să se deruleze peste rețeaua publică.
Furnizorii au obligația de a lua toate măsurile de securitate adecvate pentru a administra riscurile la adresa securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice astfel încât să asigure un nivel de securitate corespunzător riscului identificat și să prevină sau să minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi rețelelor interconectate, conform unei reglementări ANCOM.
Până în acest moment ANCOM nu a primit reclamații cu privire la deteriorarea calității serviciului de internet.Utilizatorii au la îndemână aplicația Netograf prin intermediul căreia pot măsura oricând parametrii tehnici și de calitate ai serviciului de acces la internet. Această platformă este un instrument oficial creat de ANCOM și utilizarea sa va oferi Autorității informații în timp real despre cum funcționează serviciile de internet. Mai mult, utilizarea este gratuită, măsurătorile efectuate neconsumând din resursele incluse in abonamente.
România beneficiază de reţele foarte bune în condiţiile în care 71% (3,7 milioane) din conexiunile de internet fix permit deja viteze foarte mari, de peste 100Mbps, conform ultimului raport de date statistice realizat de ANCOM. De asemenea, la jumătatea anului trecut, 84% din numărul total al conexiunilor la internet mobil în România erau conexiuni de mare viteză (3G – 29% și 4G – 55%).
Mai multi operatori romani de pe piata locala au anuntat o serie de masuri legate de o eventuala utilizare intensiva a retelelor telecom de catre clienti.
Vodafone spune ca odată cu creșterea traficului în rețelele fixe și mobile, inginerii fac tot posibilul pentru a menține calitatea foarte bună a rețelei și pentru a mări capacitatea imediat ce va fi necesar, astfel încât să poata asigura conexiuni de înaltă calitate pentru toți clienții– companii mari sau mici ai căror angajați lucrează de la distanță, precum și clienții individuali care sunt acasă alături de familiile lor, dar și pentru alți actori sociali și economici din România.
Orange a declarat ca prin Orange Business Services cea mai importantă contribuție la susținerea companiilor este asigurarea conectivității neîntrerupte şi a continuităţii afacerilor acestora. Orange reuseste sa faca acest lucru posibil prin soluţii (servicii mobile, servicii de voce fixă, rețele de conectivitate fixă, soluții complexe de management de rețea, securitate cibernetică și data center) pentru industriile de retail alimentar, farmaceutic, distribuție și pentru companiile de utilități publice. Pentru a se asigura că nevoile esențiale ale afacerilor sunt îndeplinite și în aceste condiții deosebite, opratorul va lua masuri de tedimensionare a resurselor de telecomunicații, creșterea capacităților de trafic existente, cât și prin instalarea unor noi echipamente mobile și punerea la dispoziție a soluțiilor de muncă de la distanță.
RCS-RDS (DigiRomania) a comunicat public ca in ultimele zile, a fost constatată o creștere moderată a consumului de date, mai ales în rețeaua de internet fix, iar pentru consumul de date mobile în rețelele Digi Mobil a remarcat o ușoară creștere. Comparativ cu săptămâna anterioară, operatorul a înregistrat o creștere moderată a comenzilor online și we așteqptă ca acest trend să se mențină. Ar fi de evidențiat faptul că abonații au reacționat pozitiv la campania și la mesajele autorităților de trecere la modalitățile electronice/ online de plată și în ultimele zile s-a înregistrat o creștere cu 30% a activărilor de facturi electronice față de perioada anterioară.
Ca urmare a investițiilor importante făcute în ultimii ani în rețeaua de fibră optică, Digi are una dintre cele mai dezvoltate și avansate rețele de comunicații electronice fixe din regiune (România și Ungaria) și acesta este un mare avantaj atât pentru utilizatori, cât și pentru România în ansamblu. RCS&RDS (DigiRomania) mizeaza pe capacitățile tehnice și pe experiența echipelor sale pentru a răspunde prompt la toate solicitările din această perioadă. Serviciile operatorului funcționează normal și resursele necesare sunt disponibile, în prezent, pentru menținerea lor în parametrii de funcționare.
Stirile din ultimele zile prin care servicii de streaming precum Netflix, Youtube dar si Facebook au decis sa reduca bitrate-ul video pentru a evita blocarea traficului au relevat insa ca retelele de internet din Europa nu sunt pregatita sa faca fata unor situatii de utilizare intensiva a retelelor telecom.