Meta a fost dată în judecată pentru că ar fi eludat regulile de confidențialitate ale Apple. Descoperirea lui Felix Krause că aplicațiile de Facebook și Instagram ale Meta pot urmări proprietarii de iPhone pe site-uri web nu le-a plăcut unor oameni.
Bloomberg raportează că utilizatorii au înaintat două acțiuni colective, acuzând Meta că eluda funcția Apple de transparență a urmăririi aplicațiilor (ATT) orientată spre confidențialitate și, în consecință, a încălcat atât legile federale, cât și cele de stat care interzic colectarea neautorizată de date.
Se presupune că Meta a creat o soluție prin injectarea codului de urmărire în site-uri web atunci când utilizați browserul său în aplicație, permițându-l să monitorizeze activitatea indiferent dacă ați dat sau nu permisiunea aplicației.
Apple a introdus App Tracking Transparency ca parte a actualizării iOS 14.5 lansată în aprilie 2021. Tehnologia vă permite să cereți aplicațiilor să nu vă urmărească și vă cere să vă înscrieți în mod explicit. Meta s-a exprimat în opoziție. Acesta a încurajat utilizatorii să permită urmărirea și a avertizat că ATT ar putea costa 10 miliarde de dolari în venituri din reclame în acest an.
Meta a respins acuzațiile într-o declarație către presă. Compania a spus că ambele procese sunt „fără fond” și că se va apăra „cu putere”. De asemenea, a susținut că browserele sale în aplicație onorează deciziile de confidențialitate, inclusiv pentru reclame.
Procesele nu sunt sigure că vor obține statutul de acțiune colectivă, ceea ce ar putea duce la despăgubiri pentru mulți utilizatori. Indiferent dacă procesele au sau nu succes, ele ilustrează tensiunea dintre Meta, Apple și susținătorii confidențialității – Meta este hotărâtă să păstreze publicitatea țintită care îi alimentează afacerile, chiar dacă criticii și companiile rivale ridică mai multe obiecții.
Meta se confruntă, de asemenea, și cu obligația de a plăti despăgubiri după ce a pierdut un proces pentru încălcarea brevetelor. Un judecător federal din Texas a ordonat companiei să plătească lui Voxer, dezvoltatorul aplicației numite Walkie Talkie, aproape 175 de milioane de dolari drept redevențe în curs. Voxer a acuzat-o pe Meta că i-a încălcat brevetele și că a încorporat această tehnologie în Instagram Live și Facebook Live.
În 2006, Tom Katis, fondatorul Voxer, a început să lucreze la o modalitate de a rezolva problemele de comunicații cu care s-a confruntat în timpul serviciului în armata SUA în Afganistan, după cum notează TechCrunch. Katis și echipa sa au dezvoltat o tehnologie care permite transmisii live de voce și video, ceea ce a condus ca Voxer să lanseze aplicația Walkie Talkie în 2011.
Potrivit procesului, la scurt timp după ce Voxer a lansat aplicația, Meta (cunoscută atunci ca Facebook) a abordat compania în legătură cu o colaborare. Se spune că Voxer i-a dezvăluit tehnologia proprie, precum și portofoliul de brevete pentru Meta, dar cele două părți nu au ajuns la un acord. Voxer susține că, deși Meta nu avea servicii video live sau voce pe atunci, a identificat dezvoltatorul Walkie Talkie ca un concurent și a oprit accesul la funcțiile Facebook, cum ar fi instrumentul „Găsiți prieteni”.
Meta a lansat Facebook Live în 2015. Katis susține că a avut o întâlnire întâmplătoare cu un manager de produs Facebook Live la începutul lui 2016 pentru a discuta despre presupusele încălcări ale brevetelor Voxer în acel produs, dar Meta a refuzat să ajungă la o înțelegere cu compania. Acesta din urmă a lansat Instagram Live mai târziu în acel an. „Ambele produse încorporează tehnologiile Voxer și îi încalcă brevetele”, a susținut Voxer în proces.
Meta a negat afirmațiile lui Voxer într-o declarație pentru presă. Intenționează să lupte împotriva hotărârii. „Credem că dovezile din proces au demonstrat că Meta nu a încălcat brevetele Voxer”, a spus un purtător de cuvânt. „Intenționăm să căutăm măsuri suplimentare, inclusiv să depunem recurs.”