Piața globală de PC-uri s-a confruntat cu o scădere masivă a cererii în al treilea trimestru al anului 2022. Livrările totale de PC-uri, desktop-uri și notebook-uri, au scăzut cu 18%, până la 69,4 milioane de unități, deoarece slăbiciunea existentă în segmentele consumatorilor și educației a fost exacerbată de cheltuielile IT mai prudente ale întreprinderilor.
Factorii macroeconomici negativi și din industrie, inclusiv inflația ridicată, ratele dobânzilor în creștere și stocurile umflate ale producătorilor au afectat dinamica pieței PC-urilor și este probabil să persiste până în 2023. Livrările de notebook-uri au avut cel mai mult de suferit, înregistrând un declin anual de 19%, cu 54,7%. milioane de unități expediate. Livrările de desktop s-au dovedit mai robuste datorită dependenței mai mici de cheltuielile consumatorilor, scăzând cu 11% de la an la an pentru un total de 14,7 milioane de unități.
„În urma unei încetiniri din prima jumătate a anului, piața PC-urilor a înregistrat acum un declin record de la an la an”, a declarat Ishan Dutt, analist senior la Canalys. „În timp ce volumul livrărilor din T3 rămâne comparabil cu cifrele dinainte de pandemie, deteriorarea rapidă a cererii pe toate segmentele este un semn îngrijorător nu numai pentru furnizori, ci și pentru părțile interesate de pe întreg lanțul de aprovizionare. Intel și AMD se confruntă cu vânturi în contra din cauza slăbiciunii afacerilor lor de PC-uri, iar producătorii mai mici de componente, de la circuite integrate la memorie, reduc producția și scad previziunile privind câștigurile.
Deși activitățile promoționale ale comercianților cu amănuntul au ajutat la curățarea unor stocuri înainte de sezonul sărbătorilor, entuziasmul general pentru computere în rândul consumatorilor a scăzut în fața costurilor în creștere pentru alte bunuri și servicii. Implementările educaționale, care au reprezentat o nouă sursă importantă de creștere a PC-urilor în 2021, au fost, de asemenea, reduse, deoarece finanțarea sectorului public este direcționată către nevoi mai imediate, iar școlile din majoritatea piețelor dezvoltate au un raport adecvat între dispozitive și studenți cu învățare în format fizic în mare parte reluată.”
„În mod alarmant, vânzătorii, partenerii de canal și alți jucători din industrie au început să indice în trimestrul al treilea că achizițiile comerciale, care au rămas puternice în fața condițiilor economice înrăutățite, au fost amenințate pe măsură ce bugetele IT erau reprioritizate sau reduse”, a adăugat Dutt.
„Afacerile dau dovadă de mai multă prudență prin extinderea ciclurilor de reîmprospătare a dispozitivului, pe măsură ce înfruntă incertitudinea actuală. Un semnal pozitiv pentru piața PC-urilor a fost numărul relativ robust de angajari pe piețele majore. Cu toate acestea, indicii că acest lucru s-ar putea inversa vor diminua și mai mult cererea comercială, pe măsură ce nevoia de noi PC-uri scade. Investițiile în afaceri se confruntă, de asemenea, cu constrângeri, deoarece costul împrumutului va continua să crească, odată cu creșterea ratelor dobânzii planificate în următoarele câteva trimestre. În ciuda mediului actual nefavorabil, importanța computerelor pentru a sprijini noi stiluri de lucru și obiective de transformare digitală rămâne ridicată. Dispozitivele mai vechi din baza instalată vor trebui înlocuite, iar piața se așteaptă să se redreseze până în a doua jumătate a anului 2023.”
Lenovo și-a menținut poziția de lider pe piața globală de computere, dar a suferit o scădere de 16% față de anul trecut, la 16,9 milioane de unități. Pentru al doilea trimestru consecutiv, HP a suferit cea mai mare scădere dintre primii cinci furnizori, deoarece a înregistrat 12,7 milioane de unități, o scădere de 28% față de anul precedent.
Atât Lenovo, cât și HP au livrat cele mai scăzute totaluri de la debutul pandemiei în T1 2020. Pe locul trei, Dell a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă de 21% a livrărilor, înregistrând puțin sub 12 milioane de unități. Apple s-a bucurat de un trimestru mai bun decât concurenții săi, deoarece a onorat comenzile din T2 amânate din cauza întreruperilor de aprovizionare în China și a lansat noi Macbook-uri M2. A ocupat locul patru cu 8,0 milioane de unități, o creștere modestă de 2%. Asus a completat primele cinci cu 5,5 milioane de unități, o scădere anuală de 8%.