Google a anunțat săptămâna trecută că lansează inteligența artificială generativă (AI) în motorul său de căutare principal. Mișcarea vine după ce Microsoft a încorporat GPT-4 în motorul său de căutare Bing la începutul acestui an.
Search Generative Experience – care va face parte din Google – va crea răspunsuri la întrebările deschise, a spus compania. Cu toate acestea, sistemul va fi disponibil doar unui număr limitat de utilizatori și se află încă în faza „experimentală”.
„Reimaginăm toate produsele noastre de bază, inclusiv căutarea”, a declarat Sundar Pichai, șeful companiei-mamă a Google Alphabet.
În plus, compania a anunțat că o nouă funcție a sistemului Android de la Google va avertiza în mod proactiv utilizatorii despre AirTag-uri necunoscute, dispozitive minuscule dezvoltate pentru a urmări obiectele personale precum cheile și portofelele. Gigantul tehnologic a spus că „alertele de urmărire necunoscută” vor intra în vigoare în această vară. Anunțul a venit după ce Apple și Google au declarat săptămâna trecută că lucrează împreună pentru a rezolva problema. Anul trecut, două femei au dat în judecată Apple pentru urmărirea AirTag. Femeile care au fost urmărite folosind dispozitivele au declarat anul trecut că nu s-a făcut suficient pentru a preveni utilizarea abuzivă.
Google a făcut anunțul la conferința anuală a dezvoltatorilor, unde liderii companiei și-au prezentat ultimele progrese în inteligența artificială și noile oferte hardware, inclusiv un telefon de care se deschide și se închide ca o carte, Pixel Fold.
Compania a declarat că elimină lista de așteptare pentru „Bard”, serviciul său experimental, conversațional, de chat, care va fi lansat în limba engleză în 180 de țări și teritorii. De asemenea, a spus că chatbot-ul va putea în curând să răspundă la solicitări cu imagini, precum și text.
Google a fost sub presiune pentru a-și accelera ofertele de inteligență artificială, după succesul fulger al chatbot-ului rival ChatGPT, care este finanțat de Microsoft.
O încercare anterioară de a-și etala performanțele în teren, în februarie, s-a încheiat cu un eșec, după ce a reieșit că – într-o reclamă menită să-și ilustreze capacitățile – Bard a răspuns incorect la o întrebare.
Incidentul a șters din valoarea acțiunilor companiei-mamă Alphabet în valoare de 100 de miliarde de dolari – un indiciu al cât de atenți urmăresc investitorii cum se desfășoară proiectele AI ale giganților din tehnologie.
Microsoft implementează tehnologia ChatGPT în motorul său de căutare Bing, după ce a investit masiv în compania care a dezvoltat-o, OpenAI. Gigantul tehnologic chinez Baidu are și el un chatbot, numit Ernie.
„Ne aflăm într-un punct de inflexiune interesant”, a declarat CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, la o conferință de dezvoltatori plină, într-un discurs presărat cu o referință AI după alta. „Ne reimaginăm toate produsele, inclusiv căutarea”.
Google va trebui să jongleze între inovație și fiabilitate atunci când încorporează inteligența artificială în motorul său de căutare. În timp ce AI poate produce informații convingătoare, mulți experți au subliniat că acuratețea și calitatea rezultatelor nu sunt demne de încredere. Textul generat poate fi uneori părtinitor, limitat sau chiar complet fals.
Tendința de a produce răspunsuri înșelător de convingătoare la întrebări – un fenomen descris ca „halucinații” – a apărut deja în timpul testării timpurii a lui Bard, care, la fel ca ChatGPT, se bazează pe tehnologia AI generativă în continuă evoluție.
Încă nu este clar cât va dura până când motorul de căutare Google va începe să includă rezultate AI generative în rezultatele căutării sale. Poate dura câteva săptămâni până când Google începe să trimită invitații celor acceptați dintr-o listă de așteptare pentru a încerca noua tehnologie.
Testele vor include, de asemenea, link-uri mai tradiționale către site-uri web externe, unde utilizatorii pot citi informații mai extinse despre subiectele interogate, pe care alți chatbot, precum ChatGPT, nu le includ.
Rezultatele AI vor fi etichetate în mod clar ca o formă experimentală de tehnologie, iar Google se angajează că rezumatele generate de AI vor suna mai faptic decât conversațional – un contrast distinct față de Bard și ChatGPT, care sunt programate pentru a transmite răspunsuri mai asemănătoare oamenilor.
De asemenea, compania construiește limitări clare pentru a-l împiedica pe Bard să răspundă la întrebări sensibile despre sănătate – cum ar fi „Ar trebui să dau o pastilă unui copil de 3 ani?” – și chestiuni financiare. În aceste cazuri, Google va continua să orienteze oamenii către site-uri web cu autoritate.
De asemenea, Google a anunțat că adaugă un nou filtru de căutare – împreună cu cele existente pentru știri, imagini și videoclipuri – numit „Perspective”, care se va concentra pe ceea ce spun oamenii online despre orice subiect introdus în motorul de căutare.
Compania din Mountain View, California, a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai intense pentru a demonstra modul în care motorul său de căutare își va menține supermația liderul de când Microsoft a început să încarce AI în Bing, care rămâne o secundă îndepărtată față de Google.
Mai recent, The New York Times a raportat că Samsung ia în considerare să renunțe la Google ca motor de căutare implicit pe smartphone-urile sale larg utilizate, ridicând spectrul că Apple ar putea face același lucru cu iPhone, dacă Google nu poate demonstra că motorul său de căutare poate evolua cu ceea ce pare a fi o viitoare revoluție condusă de AI.