Mai multe criptomonede Bitcoin furate, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, au fost puse sub sechestru de Departamentul de Justiție al SUA, acesta fiind cea mai mare confiscare de acest gen vreodată.
De asemenea, oficialii americani au arestat și acuzat două persoane pentru încercarea de a spăla banii, care se ridică la aproape 120.000 de Bitcoin. Fondurile, furate de un hacker care a încălcat un schimb de criptomonede în 2016, au fost evaluate la aproximativ 71 de milioane de dolari, la momentul respectiv. Dar, odată cu creșterea valorii Bitcoin, aceste active sunt acum evaluate la peste 5 miliarde de dolari.
Procurorul general adjunct Kenneth Polite Jr a spus că confiscarea este o dovadă că guvernul „nu va permite criptomonedei să fie un refugiu sigur pentru spălarea banilor sau o zonă de nelegiuire în sistemul financiar american”.
Banii provin dintr-o activitate de hacking ce a avut loc 2016 prin intermediul unei platofme de schimb criptografic cunoscută sub numele de Bitfinex.
Potrivit oficialilor Departamentului de Justiție, un hacker a atacat platforma, a făcut peste 2.000 de tranzacții neautorizate și apoi a canalizat banii într-un portofel digital condus de Ilya Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, din New York.

O plângere penală susține că Lichtenstein și soția sa, Heather Morgan, în vârstă de 31 de ani, au spălat aproximativ 25.000 de bitcoini furați prin diferite conturi în ultimii cinci ani și au folosit diverse metode pentru a-și acoperi urmele, de la identități false până la conversia bitcoinului lor în alte monede digitale.
Anchetatorii de la Washington DC, New York, Chicago și Ansbach, Germania, au colaborat la această lungă anchetă. Într-o declarație, Bitfinex a declarat că a cooperat cu anchetatorii și că este „mulțumit” că fondurile furate au fost recuperate.
Lichtenstein și Morgan vor apărea în fața unui judecător federal și sunt acuzați de conspirație pentru fraudarea SUA și conspirație pentru spălarea banilor. Dacă vor fi găsiți vinovați, fiecare ar putea executa până la 25 de ani de închisoare.
Sechestrarea bunurilor are loc la patru luni după lansarea National Cryptocurrency Enforcement Team in cadrul Departamentului de Justiție American.
În ceea ce se crede a fi cea mai mare confiscare financiară anterioară, echipa a confiscat anul trecut aproximativ 2,3 milioane de dolari în criptomonede, recuperând răscumpărarea plătită de compania Colonial Pipeline pentru a pune capăt unui atac cibernetic paralizant.