Senatorii se plang ca noile scanere corporale de pe aeroportul Otopeni afecteaza sanatatea pasagerilor

Now Reading
Senatorii se plang ca noile scanere corporale de pe aeroportul Otopeni afecteaza sanatatea pasagerilor


Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu a înaintat premierului şi miniştrilor de resort o serie de întrebări şi interpelări legate de iminenta introducere în sistemul de scanare a pasagerilor a unei tehnologii noi, invazive, care a suscitat în mediile ştiinţifice şi în societatea civilă vest-europeană şi de peste ocean dezbateri aprinse şi controverse serioase legate de efectele produse asupra sănătăţii precum şi a demnităţii umane.

„Ca urmare a deplasărilor efectuate în circumscripția electorală pe care o reprezint, am constatat săptămâna trecută că pe aeroportul Henri Coandă a fost introdus un nou sistem de scanare la punctele de securitate cunoscut sub denumirea de scanare corporală care foloseşte tehnologia microundelor.(…) Acest tip de tehnologie a trezit numeroase controverse, mai ales pentru faptul că produc imagini nud ale pasagerilor care, ulterior, au ajuns în spațiul public, şi mediul online, precum Facebook sau Instagram. ”

Principalele semnale de alarmă ridicate de introducerea acestei tehnologii sunt legate de:

– justificarea stringenţei folosirii acesteia raportat la siguranța/gradul ridicat de pericol care pun în pericol sănătatea pasagerilor;


– justificarea costurilor ridicate asociate introducerii acestui tip de scanare (aparatele în sine, costurile cu instruirea personalului, etc. )

– respectarea cerințelor minimale în materie de viață privată a pasagerilor care sunt obligați să intre într-un astfel de scaner în următoarele aspecte: ofițerul SRI care scanează imaginea trebuie să beneficieze de un spațiu închis și separat faţă de pasagerul a cărui imagine nud este scanată, ofițerul SRI care analizează imaginea pasagerului trebuie să fie de același sex cu pasagerul a cărui imagine nud este analizată, fiecare pasager trebuie informat că scanarea cu acest tip de tehnologie invazivă este strict opțională şi, foarte important, fiecare pasager trebuie informat, dar mai ales femeile însărcinate și copiii, că acest tip de tehnologie poate produce efecte nocive asupra sănătății lor.

„Poate cel mai important aspect care trebuie luat în discuție este dreptul la intimitate și la viață privată a pasagerilor, drepturi care sunt călcate în picioare prin această metodă invazivă” a mai precizat senatorul Lungu. Personal am investigat site-urilor tuturor aeroporturilor din România şi am constatat că site-urile consultate, care au legătură cu securitatea frontierelor și controlul pasagerilor, nu prevăd elemente care să pună în temă pasagerii cu privire la noile scanere invazive.”, a concluzionat Preşedintele PMP Cluj.

Afirmaţiile prezentate mai sus sunt întărite de studii precum şi de recomandările făcute în acest sens de UE. Se aşteaptă un răspuns cu precădere din partea SRI, organismul abilitat să verifice siguranţa pasagerilor care tranzitează aeroporturile din ţară.

Pe de alta parte, conducerea Aeroportului Henri Coanda a anuntat la inceputul lunii martie ca aeroportul va fi dotat cu scanere capabile sa identifice drogurile ascunde in corpul uman.

Scanerele corporale antidrog nu afecteaza sanatatea persoanelor supuse testului, nici chiar in cazul femeilor gravide. Controlul dureaza cateva secunde, iar rezultatul este o imagine tridimensionala care apare pe un monitor. Aparatele sunt dotate si cu unitate sanitara pentru recoltarea drogurilor identificate.

Aeroportul Henri Coanda este primul care va avea scanere antidrog urmand ca si celelalte aerogari din Romania sa fie dotate cu astfel de aparate.

Banii pentru achizitionarea aparatelor, aproximativ 1,3 milioane de euro, au fost oferiti Inspectoratului General al Politiei de Frontiera de catre Politia din Olanda pentru sprijinul pe care politistii romani l-au oferit la rezolvarea unor cazuri.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA