O instanţă a Tribunalului comercial din Cluj a dispus „încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială” ale Uber, dar sentinţa nu este definitiva iar Uber spune ca va contesta aceasta decizie. Potrivit hotărârii Tribunalului Specializat din Cluj, decizia va trebui publicată de Uber într-un ziar de largă circulaţie.
Astfel, judecatorii tribunalului au emis o hotarare care „Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems România SRL şi Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtelor. Obligă pârâtele la plata în favoarea intervenienţilor a sumei de 60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în documentul citat.
Procesul a fost deschis de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania, care a intentat în 2016 un proces împotriva Uber la Cluj-Napoca. Reprezentantii asociatiei spun ca decizia este una normala: „După precizările făcute în speţa Uber la nivel european prin decizia de la finalul anului 2017 a CJUE, iată că şi instanţele de judecată din România califică activitatea realizată de Uber ca fiind aceea a unui transportator care realizează activităţi de transport fără deţinerea de autorizaţii legale în acest sens”.
Oficialii companiei Uber se declară dezamăgiţi de decizia Tribunalului Specializat Cluj, de interzicere a activităţii în Cluj-Napoca, şi anunţă că vor depune apel, precizând, totodată, că vor continua dialogul cu autorităţile şi vor face paşi proactivi către un model licenţiat.
Avand in vedere ca aceasta decizie nu este definitiva ea nu produce efecte, ceea ce inseamna ca Uber va functiona in continuare in Cluj-Napoca iar clientii actuali nu sunt inca afectati.
„Sute de mii de oameni din România se bazează pe Uber pentru drumurile lor zilnice şi mii de şoferi câştigă un venit suplimentar prin parteneriatul cu noi. Suntem foarte dezamăgiţi de această decizie şi vom face apel. Aşa cum a declarat şi noul nostru CEO, Dara, este nevoie ca serviciile precum Uber să fie reglementate. Prin urmare, vom continua dialogul cu autorităţile, iar între timp facem paşi proactivi către un model licenţiat”, se arată într-un comunicat al Uber.
Uber a anuntat la finalul lunii mai ca a depasit 1 milion de utlizatori in Romania, serviciul operand in tara noastra in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Timisoara. Depășirea pragului de 1 milion de utilizatori arată că, în acești trei ani, am trecut de la un serviciu de nișă, mai ales pentru tineri, la un serviciu pentru toată lumea. Am devenit o parte importantă din sistemul de mobilitate al orașelor mari, alături de transportul în comun și de taxi. Vom face tot ce ține de noi să continuăm să oferim în România un serviciu sigur, transparent și de încredere, așa cum facem în alte peste 600 de orașe din 77 de țări., spuneau la data anuntului reprezentantii Uber.
Anuntul interzicerii serviciilor Uber in Cluj-Napoca vine in conditiile in care la inceputul saptamanii serviciul similar Taxify anunta intrarea pe aceasta piata. De altfel, de la lansarea Uber si Taxify, aceste servicii au fost tinta protestelor vehemente venite din partea taximetristilor traditionali care s-au vazut fara venituri si cu clienti mai putini. De cealalta parte, sustinatorii aplicatiilor mobile de taxi spun insa ca taximetristii ar trebui sa investeasca in siguranta autovehiculelor pe care le conduc, sa invete sa respecte un client, si cel mai important sa fie corecti cu taxarea curselor.