Functia Face ID de la Apple se presupune a fi cel mai sigur sistem de securitate biometric pus vreodată într-un smartphone. Compania susține ca are o rată fals pozitivă de doar una la milion in circumstanțe normale. Dar dacă aveti mult timp la dispozitie precum unii cercetători în domeniul securității, lucrurile se complică.
O firmă de securitate vietnameză pretinde că a ocolit sistemul de identificare a feței iPhone X folosind o mască de silicon, un cadru tipărit 3D și imagini cu ochi și gură in 2D. Nu este un proces simplu, dar înseamnă că iPhone X nu este complet de neinvins din punct de vedere tehnic.
Sistemul începe cu un cadru tipărit 3D care copiază topografia subiectivă a feței subiectului. Cea mai mare inovație a sistemului Face ID este scanarea imaginii 3D a chipului utilizatorului pe care se bazează, ceea ce îl diferențiază de alte sisteme de recunoaștere facială care utilizează doar o imagine color 2D. Pentru cadrele 3D, cercetătorii au adăugat un strat de silicon pentru a se asemăna cu pielea, zonele de „prelucrare specială” de-a lungul frunții și imagini 2D ale ochilor și gurii subiectului.
Într-un videoclip, firma de securitate prezintă masca cu ajutorul caruia a putut fi deblocat un iPhone X, folosita atat individual cat si purtata pe un subiect.
În practică, masca nu reprezintă o amenințare pentru utilizatorii ocazionali. Orice atact de tip hackin folosind acest sistem ar necesita o cantitate imensă de cercetare și pregătire, ceea ce nu este fezabil pentru cei mai mulți criminali informatici.
Sistemul ar putea fi folosit de politie de exemplu, care ar putea sa creeze un tipar 3D al fetei unui criminal si sa il foloseasca pentru a ii debloca telefonul, fara a mai fi nevoie de mandate de perchezitie sau scandaluri cu cei de la Apple. De asemenea utilizatorii pot dezactiva rapid Face ID prin apăsarea butonului de blocare de cinci ori la rând, iar ipotetic, un hot ar putea să fure telefonul cuiva și să utilizeze o masca pentru a debloca telefonu înainte ca ID-ul feței să dezactiveze telefonul.