Skype a pierdut un apel intentat la o instanță belgiană care a amendat compania pentru că nu a transmis unele mesaje ale utilizatorilor catre autoritati – ceea ce Skype sustine ca ar fi fost efectiv imposibil.
Potrivit ziarului belgian Het Belang Van Limburg, autoritățile belgiene au solicitat informații din partea companiei în cursul unei anchete din 2012 privind o organizație criminală care a folosit Skype pentru a comunica. Compania a oferit metadate, dar a susținut că nu a putut accesa mesajele specifice pe care ar fi trebuit sa le predea politiei.
Baza plângerii instanței belgiene a fost că o lege națională impune societăților de telecomunicații să respecte cererile de date. Potrivit procurorului, „Skype oferă servicii în țara noastră, deci trebuie să cunoască legile. Și, prin urmare, ar trebui sa stie ca instanța poate cere măsuri de interceptare”. Pe de alta parte, reprezentantii Skype sustin ca aceasta nu este o companie de telecomunicații.
Totusi un judecător de la Curtea de Apel din Antwerp a susținut hotărârea instanței inferioare, declarând că societatea este un operator de telecomunicații, deoarece comunicatiile electronice se încadrează în aceeași categorie. De asemenea, judecătorul a admis amenda legală de 36.000 de dolari pe care compania trebuie să o plătească.
Acesta este un caz similar celui din Statele Unite care a implicat încercări ale autoritatilor guvernamentale de a accesa date de pe un telefon. Dat fiind faptul că Skype are o reputație de aplicație populară de comunicare printre infractorii cibernetici, compania ar putea să se obișnuiască cu astfel de solicitări.
Potrivit celor de la Reuters, compania detinuta de Microsoft urmeaza sa gaseasca noi cai de aparare din punct de vedere legale pentru a contesta decizia.
Autoritatile belgiene investigheaza de asemenea si compania EA pentru jocul Battlefront II si achizitiile din joc. Comisia de jocuri a țării a demearat o ancheta de examinăre mai atenta atât a jocului Battlefront II, cât și Overwatch, deoarece cutiile de tip add-on, care trebuie achiziționate înainte de a vedea ce este în interior, ar putea constitui jocuri de noroc. După cum precizează președintele Comisiei, Peter Naessens, cutiile de loot aleatoriu sunt similare cu jocurile de noroc.
Autoritățile sunt ingrijorate în special de faptul că jocurile Battlefront II sunt comercializate către copii. Naessens spune că copiii s-ar putea simți forțați să cheltuiască o mulțime de bani sub presiunea socială.
Dacă autoritățile belgiene de jocuri de noroc decid că cutiile de loot constituie jocuri de noroc, EA și Overwatch vor trebui să obțină un permis special dacă doresc să continue să fie accesibile în țară.