Serviciul Skype de apeluri și de mesagerie a fost eliminat din magazinele de aplicații din China, inclusiv din magazinul de aplicații Apple.
Apple a declarat că este una din mai multe aplicații care au fost eliminate după ce guvernul a declarat că nu respectă legislația locală. Proprietarul Skype, Microsoft, a declarat că aplicația a fost „scoasă temporar”, iar compania „lucreaza pentru restabilirea aplicației cât mai curând posibil”. De asemenea, aplicația nu mai este disponibilă pentru descărcare în magazinele de aplicații pentru dispozivitele cu Android din China.
Rapoartele media sugerează insa că întreruperea functionarii Skype in China a început în luna octombrie. Apple a spus într-o declarație: „Am fost informați de către Ministerul Securității Publice că un număr de aplicații de voce ce functioneaza prin intermediul protocolului de internet nu respectă legea locală. Prin urmare, aceste aplicații au fost eliminate din magazinul de aplicații din China”.
Între timp, un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat: „Versiunea iOS a Skype a fost temporar eliminată din magazinul de aplicații din China. Suntem dedicati avantajelor pe care Skype le oferă utilizatorilor noștri din întreaga lume, facilitând comunicarea și activând colaborarea”.
Compania a refuzat să comenteze despre momentul când aplicatia a fost eliminată pentru prima data sau despre situația versiunii de Android.
Testele efectuate de jurnalistii din China au relevat faptul că Skype nu este disponibilă pentru descărcare de pe Appstore sau magazinele de aplicații Android inca de miercuri.
În luna iulie, dezvoltatorii au dezaprobat actiunile oficialitatilor de obligare a gigantului Apple de a elimina peste 60 de aplicatii ce se foloseau de rețele virtuale private (VPN) care eludau paravanul de protecție al conexiunilor la internet in China, deoarece era „obligat din punct de vedere legal să le elimine” în conformitate cu reglementările chinezești.
Marți, Apple a dezvăluit că a eliminat până acum 674 aplicații VPN în urma unei cereri din partea guvernului chinez.
Într-o scrisoare către doi senatori americani, compania a declarat că a fost „obligata” să elimine anumite aplicații VPN, deși „a pus la îndoială temeiul juridic al cererii”.
Apple a declarat că i s-a spus ca operatorii VPN au încălcat legile chineze de securitate cibernetică.
Aceste legi sunt văzute insa ca parte a eforturilor guvernului de a controla opinia publică și de a elimina miscarile antiguvernamentale de pe internet în China. Expertii si-au exprimat îngrijorarea față de dificultatile de care se lovesc companiile străine care încearcă să-și extindă baza de utilizatori în China.
Corespondenții spun că Skype, care pana acum nu s-a aflat in atentia oficiliatilor chineze, a fost văzuta ca o modalitate semi-sigură de a discuta subiecte sensibile departe de ochii și urechile securității statului din China.
Skype este doar ultimul dintr-un șir de platforme digitale deținute de companii precum Google, Facebook și Twitter alfabet, care au devenit indisponibile utilizatorilor chinezi.