Ce este conceptul Smart City si cum va revolutiona el lumea

Now Reading
Ce este conceptul Smart City si cum va revolutiona el lumea


Conceptul de Smart City reprezintă un set de măsuri bazate pe tehnologie ce se iau sau sunt în curs de implementare pentru îmbunătățirea modului de viață al locuitorilor unei arii locuite, și aici mă refer la localități de tip orășenesc.

În ce constau aceste tehnologii ? Conform diagramei de mai sus avem așadar un sistem guvernamental inteligent, apoi clădiri inteligente, infrastructură inteligentă, energie inteligentă, un sistem educațional și de transport inteligente, sănătate idem.

Dar la ce ne ajută toate aceste tehnologii ? Aceste tehnologii fac ca totul în jurul nostru să fie interconectat, unele cu altele, toate instituțiile între ele, să nu mai trebuiască să așteptăm după un act de care avem nevoie la serviciul A dar pentru care trebuie să așteptăm două săptămâni la serviciul B de exemplu. Sau nu vi s-a întâmplat să vi se facă rău pe stradă și să nu aibă cine să cheme o salvare ? Ei, în Smart City acolo, în acel loc unde vi s-a făcut rău și ați leșinat vor fi camere de luat vederi și buton de panică, astfel încât chiar să nu mai fie nevoie de factorul uman în chemarea unei ambulanțe.

Foarte multă lume este reticentă la implantarea noilor tehnologii tocmai din teama de a nu-și pierde locurile de muncă actuale, știut fiind faptul că automat o mașină (a se înțelege robot, tehnologie) poate oricând să înlocuiască un om, ba chiar cu rezultate infinit mai bune.

PUBLICITATE

Tot ce trebuie noi să știm este că aceste tehnologii lucrează pentru a ne ajuta și nu împotriva noastră. În stațiile inteligente vor fi ecrane inteligente pe care ne putem găsi chiar noul nostru loc de muncă, iată un exemplu cum ne poate ajuta această tehnologie !

Știu, foarte multă lume se teme de tehnologie și din faptul că “nu știu s-o folosesc !” Nimic mai fals, lumea de astăzi a intrat deja în contact cu tehnologia smart utilizând pe scară largă telefoanele smart, televizoarele smart, ceasurile smart, tabletele sau gadgeturile pentru realitatea virtuală, deci iată-ne introduși cumva cu voia noastră în lumea tehnologiilor smart.

Aceste tehnologii care vor veni să ne ajute vor fi oarecum în completarea tehnologiilor smart actuale, ceea ce face ca înțlegerea procesului de funcționare, al rolului acestora în viața noastră cred eu că vor fi cel puțin la fel de ușor asimilate de publicul larg precum cele existente în prezent despre care v-am vorbit mai sus. Dar despre ce fel de tehnologii vorbim în cadrul unui oraș smart (inteligent) ?

 

Am folosit această fotografie nu pentru a face reclamă vestitului operator GSM venit la noi în țară,  dar pentru a vă explica cât mai ușor ceea ce vrea să însemne de fapt smart city-ul pentru toată lumea, și datorită faptului că această imagine prezintă explicațiile în limba română.

Așadar precum puteți constata din imaginea de mai sus, TELEMEDICINA reprezintă soluția smart city pentru a conecta pacienții cu medicul de familie, medicii specialiști și furnizorii de medicamente astfel încât în orice moment sau situație aceștia să i cele mai bune decizii privind starea pacienților, acest lucru făcându-se online, astfel reducându-se timpi prețioși care într-o situație limită pot fi decisivi  în  salvarea de vieți omenești, decizia medicilor fiind mult mai rapidă, astfel pacientul având mult mai multe șanse de a fi salvat. Această telemedicină se folosește și în cazul în care un pacient leșină pe stradă, sau într-o instituție.

Al doilea lucru despre care doresc să vă vorbesc acum este despre TRANSPORTUL PUBLIC INTELIGENT care reprezintă un set de măsuri menite să reducă timpii de așteptare al călătorilor pentru mijlocele de transport în comun de suprafață sau de subteran. Aceste măsuri folosesc tehnologiile smart city, care de exemplu monitorizează mijloacele de transport mai sus menționate, astfel încât timpii de deplasare al acestora și timpii de așteptare al călătorilor în stații să coreleze în avantajul călătorilor, aceștia ne mai fiind nevoiți să aștepte minute în șir și chiar ore în stații venirea mijlocului de transport public dorit. În stațiile inteligente se vor regăsi ecrane inteligente pe care vor fi proiectate ultimele știri, datele meteo de ex. sau programul mijloacelor de transport public monitorizat live !

De câte ori cei ce sunteți conducători auto, nu ați avut probleme cu locurile de parcare când ați ajuns într-o locație și nu aveați unde să vă parcați mașina ? pentru aceasta, smart city-ul ne propune PARCAREA INTELIGENTĂ , un concept menit să ne ajute să depășim cu brio aceste obstacole și să ne știm autoturismul propriu în deplină siguranță. Aceste parcări inteligente vor fi dotate și cu stații de încărcare pentru autoturismele viitorului dotate cu motoare electrice. Pe lângă asta, aceste parcări inteligente vor fi dotate și cu supraveghere video 24/24 și pază, dotări pentru fluidizarea traficului, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cât mai ales reducerea riscurilor de amenzi și eventual ridicarea autoturismului propriu de către autorități pentru parcare neregulamentară.

De multe ori am avut nenorocul să aud persoane văitându-se că nu merg pe strada x sau y pentru ar fi neiluminate și la adăpostul întunericului, nu se simt în siguranță în acele momente pe acele străzi. Subscriu !! iată că tehnologia smart-city ne vine în ajutor cu ILUMINATUL INTELIGENT al străzilor, acesta făcându-se absolut automat folosind becuri de tip LED și senzori de mișcare, iluminatul reglându-se automat în funcție de cât este nevoie în acel moment, astfel încât să se obțină dublu beneficiu, atât pe partea de consum electric dar mai ales pentru siguranța cetățenilor având facilități în caz de infracțiuni sau de probleme de sănătate despre care am vorbit mai sus la Telemedicină.

Multe din aceste funcții sunt deservite de STÂLPUL MULTIFUNCȚIONAL , care oferă monitorizare video, stație de încărcare autoturisme electrice, buton de panică, internet wi-fi gratis, etc.

Apropo de internetul wi-fi oferit gratis clienților din mall-ri de exemplu, acestea sunt oferite companiilor prin sistemul MANAGED WI-FI împreună cu un sistem de data analitics prin care se poate monitoriza traficul din magazine, produsele cele mai căutate, etc astfel încât compania ce deține acel magazin sau acele magazine să beneficieze de date în timp real pentru refacerea stocurilor existente, spre satisfacția clienților respectivelor magazine. Și să vă mai spun că aceste date se vor putea regăsi și pe orice smartphone doar descărcând o anumită aplicație ??

Alte soluții gândite pentru a ne ajuta în viața de zi cu zi, despre care vreau să vă vorbesc ar fi, Monitorizarea calității aerului și Managementul deșeurilor.

MONITORIZAREA CALITĂȚII AERULUI pe care îl respirăm. Suntem conștienți că fără aer nu putem trăi, am muri imediat. Este aerul pe care acum îl respirăm în orașele noastre, în marile metropole, un aer plăcut care să ne facă plăcere atunci când îl respirăm ? Cu siguranță că NU, din păcate ! Și ce facem atunci ? Utilizăm tehnologia smart-city care monitorizează calitatea aerului pe care îl respirăm și toate informațiile vor fi stocate într-un centru de unde se vor lua măsuri în cazul depășirii valorilor admise în cazul anumitor factori ce ar putea transforma aerul curat într-unul nociv, astfel încât să respirăm un aer cât mai curat cu putință. Tot la fel se va proceda și cu apa.

MONITORIZAREA DEȘEURILOR. Tehnologiile propuse de conceptul smart city propune un sistem de pubele inteligente care să semnalizeze firma de salubritate atunci când sunt pline, pentru a fi preluate de camioanele repectivei firme și descărcate, ulterior urmând a fi readuse în locația de unde au fost preluate. Aceste pubele inteligente vor fi pe tipuri selective de deșeuri și nu vor permite mixul de deșeuri astfel încât deșeurile vor fi încărcate selectiv, facilitându-se reciclarea mult mai rapidă a deșeurilor, fapt ce contribuie la reducerea sau de ce nu stoparea poluării cu depozitarea deșeurilor una, și a doua prin faptul că dăm o nouă viață deșeurilor noastre, viață de are tot noi ne bucurăm !!

Deja au apărut în vestul țării unele orașe care au adoptat la scară mare aceste tehnologii, aici mă refer doar la două dintre acestea despre care am aflat de pe internet, Alba și Cluj, semn că iată și românii încep să înțeleagă tehnologiile viitorului, tehnologiile care vin în ajutorul nostru și nu împotriva noastră. Închei acest material spunându-vă că sunt sigur că într-un viitor nu prea îndepărtat întreaga Românie va fi Smart, întreaga Românie va fi occidentală !!

Linkuri : Smart City concept la https://www.comunicatii.gov.ro/smart-city-concept-2/

Ghidul in PDF Smart City Romania : https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/2016/12/Ghid-Smart-City.pdf

Platforma si eBook-ul Smart City : http://www.smartcity.org.ro/


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Vulpoiu Gabriel Cristian