SMS-ul a implinit ieri 25 de ani

Now Reading
SMS-ul a implinit ieri 25 de ani


Nu au existat prea multe evenimente istorice la data de 3 decembrie 1992, dar data este una importantă pentru fanii telefoanelor mobile: acum 25 de ani a fost trimis primul mesaj text. El a continut pur și simplu textul “Crăciun fericit”

În aceeași zi în care piesa lui Whitney Houston, “I will always love you” a fost piesa numărul 1 din SUA, iar Home Alone 2 a fost în fruntea box office-ului, inginerul software de la Sema Group, Neil Papworth, in varsta de 22 de ani, a trimis primul SMS (Short Message Service).

Acesta a fost trimis prin rețeaua GSM Vodafone din Marea Britanie, deși in acel momement, telefoanele puteau doar primi mesaje, nu sa si trimita. Papworth a trimis mesajul la un telefon Orbitel 901 aparținând directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ajutorul unui computer.

“Nu știu dacă au crezut cu adevărat că va fi un lucru mare”, a declarat Papworth pentru Sky News.

PUBLICITATE

Un an mai târziu, primul serviciu comercial SMS a fost disponibil în Finlanda, iar Nokia a devenit prima companie care a lansat un telefon capabil să trimită mesaje text.

Tehnologia se afla de fapt în curs de dezvoltare înainte ca Papworth să trimită mesajul festiv; SMS-ul a fost conceput de Friedhelm Hillebrand și Bernard Ghillebaert de la GSM Corporation în 1984. Inginerul finlandez Matti Makkonen a jucat un rol de lider în crearea tehnologiei și este adesea creditat ca inventator al mesajelor text SMS.

Creșterea a fost inițial destul de lentă, iar clienții GSM au trimis doar 0,4 mesaje pe lună în 1995. Faptul că utilizatorii britanici au putut trimite mesaje SMS numai acelora din aceeași rețea a fost o problemă mare până când restricția a fost anulată în 1999.

Revoluția SMS a durat ceva mai mult timp pentru a ajunge în Statele Unite. Operatorii de telefonie mobilă din SUA taxau mai mult pentru mesaje text și mai puțin pentru apelurile vocale, în timp ce serviciile de mesagerie instant prin PC erau încă incredibil de populare.

Datorită creșterii popularitatii programelor cum ar fi WhatsApp, Messenger și iMessage, din ce in ce mai puțini oameni trimit mesaje SMS. Tehnologia SMS a atins un maxim în 2012. Anul trecut, Mark Zuckerberg a declarat că activitatea zilnică pe Facebook Messenger și WhatsApp combinată a fost de trei ori mai mare decât numărul de mesaje SMS trimise la nivel mondial – 60 miliarde, comparativ cu 20 miliarde.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA