Tehnologia de recunoaștere facială a fost implementată cu succes în țări precum Statele Unite și Marea Britanie și este folosită din ce în ce mai des de autorități pentru prinderea infractorilor. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj utilizează de acum un soft unic în România care poate identifica mai ușor infractorii, informeaza b1.ro.
Softul intitulat Amped Five este creat de o firmă italiană si permite prelucrarea imaginilor de pe camerele video de supraveghere, astfel încât se ajunge la identificarea mai uşoară şi mai rapidă a unor infractori sau a numerelor de înmatriculare ale maşinilor.
„Suntem primii din ţară care implementăm acest soft, Amped Five. O direcţie de lucru este investigarea înregistrărilor video sau a fotografiilor, încercând să stabilim cât mai multe informaţii despre persoanele sau maşinile surprinse pe camere. O cameră video surprinde o persoană bănuită că a fi comis o infracţiune, dar nu întotdeauna imaginea este de cea mai bună calitate. Şi atunci intervine softul care exploatează la maximum înregistrarea respectivă, astfel încât îi aducem corecţii şi o îmbunătăţim. Este un soft creat de o firmă italiană, versatil, cu o interfaţă foarte prietenoasă cu utilizatorul şi la care primim constant update-uri„, a declarat pentru Mediafax Mihai Teodorescu, inspectorul principal de poliție, care lucrează la Laboratorul de investigaţii video şi expertiza imaginilor din IPJ Cluj.
Softul poate determina cu ajutorul imaginilor capturare înălţimea unei persoane pe baza unor repere stabilite în mod direct. De asemenea, softul ajută și la descifrarea unui număr de înmatriculare al unei mașini filmate pe timp de noapte şi care are farurile stinse.
Softul cumpărat de Primăria Cluj-Napoca a costat 20.000 de euro, iar Consiliul Local a aprobat încheierea unui contract de comodat, pe o perioadă de doi ani, între municipiu şi IPJ Cluj, pentru folosirea sa.