Esti curios să afli cu ce viteză descarci de pe internet sau cât de performantă este viteza ta de upload ? Îți oferim un utilitar independent de măsurare a vitezei de internet oferită de furnizorul tău de internet prin fibra optică/DSL sau operatorul tău de telefonie mobilă.

Tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul Începe testul și să aștepți ca utilitarul să descarce datele necesare pentru a îți calcula vitezele de internet oferite de furnizorul tău de internet.

Dacă vrei, poți selecta manual serverul folosit pentru a efectua testul, dar în mod automat este selectat cel mai apropiat server de tine, pentru a îți fi afișate rezultate relevante. Pentru selectarea serverului optim browserul îți va cere permsiunea de a identifica locația ta.

Pentru o măsurătoare optimă, este recomandat să întrerupi toate descărcările în desfășurare pe calculatorul tău și pe toate celelalte dispozitive (alte calculatoare, tablete, smartphone, console de joc) conectate la Internet. Altfel spus, dacă vrei să afli viteza ta maximă va trebui să întrerupi toate celălalte conexiuni.

De precizat că testul de viteză este influențat de modul de conectare la internet al dispozitivelor tale. Pentru a testa viteza maximă de internet de la ISP-ul tău, folosește cablul de rețea conectat la calculator sau laptop, dacă vrei să afli viteza maximă ce îți poate fi oferită de furnizor.

FAQ

Cum functioneazã acest test de viteză a conexiunii de internet ?

Acest test de viteză se bazează pe un algoritm exclusiv care vă permite să măsurați cu exactitate bitrate de descărcare, bitrate de încărcare și latența conexiunii.

nPerf folosește o rețea dedicată de servere la nivel mondial, care este optimizată pentru a furniza suficient bitrate pentru a satura conexiunea dvs., astfel încât să putem măsura cu exactitate bitrate-ul.

Testul de viteză nPerf este compatibil cu toate conexiunile în bandă largă și mobilă: ADSL, VDSL, cablu, fibră optică FTTH / FTTB, satelit, wifi, wimax, celular 2G / 3G / 4G (LTE), 5G.

Testul de viteză nPerf a fost conceput de pasionații de telecomunicații pentru a vă permite să măsurați cu exactitate viteza conexiunii dvs. la internet cu ușurință, într-un singur clic!

Ce este un ISP ?

Furnizorii de servicii Internet sunt firme sau organizații care oferă conexiune și acces la Internet și servicii. Deseori ei sunt numiți „ISP”, inițialele denumirii din limba engleză Internet Service Provider.

Accesul fizic la Internet poate fi prin linie de telefon comutată (dial-up), acces prin linie închiriată, linie de telefon ISDN, linie de telefon ADSL, cablu (de TV), radio, sistemul de telefonie mobilă GSM, sistemul de telefonie mobilă UMTS, satelit ș.a.

Serviciile oferite pot fi servicii de tranzit Internet, înregistrare nume domeniu, colocație etc.

În general, un ISP facturează un abonament lunar, iar consumatorul poate utiliza Internetul în mod nelimitat ca volum de date, dar cu diverse viteze de transmisie. Planurile „rapide“ pentru companii sau utilizatori „grei“ impun uneori o limită la volumul de date transferat.

Viteza și disponibilitatea conexiunii Internet împarte serviciile pentru utilizatorii finali în două categorii:

pe linie comutată
de bandă largă (= de mare viteză )
Conexiunile pe linie comutată (dial-up) necesită o linie telefonică, și de obicei implică plata separată a impulsurilor telefonice la operatorul de telefonie. Conexiunile de bandă largă pot fi ISDN, Radio, Cablu, DSL, Internet prin Satelit sau direct Ethernet. Legătura de bandă largă e mai rapidă și este disponibilă permanent, dar în același timp este și mai scumpă.

Legăturile între diverșii ISP sau între punctele de prezență ale unui ISP sunt făcute de obicei printr-o rețea de tip „backbone“, capabilă să transmită un volum imens de informații, folosind deseori fibră optică.

Ce este un Ping ?

Ping este un instrument de rețea folosit pentru a verifica dacă un anumit calculator poate fi accesat prin intermediul unei rețele de tip IP. Ping trimite mesaje ICMP “echo request” (în românește solicitare de răspuns) prin pachete adresate host-ului vizat și așteaptă răspunsul la aceste mesaje venite sub formă de răspunsuri ICMP “echo response” de la hostul destinație. Transmițând periodic astfel de pachete și calculând întârzierea cu care ajung răspunsurile, ping estimează timpul de round-trip, precum și rata de pierdere a pachetelor dintre host-uri.

Ce să faci dacă paginile se încarcă greu sau internetul se blochează ?

Cu din ce în ce mai multe dispozitive conectate permanent la internet, de la telefoane, la calculator, laptop, smart tv , routerele pe care le folosim trebuie să aibă capacitatea de a oferi conexiuni stabile pentru un număr din ce în ce mai mare de conexiuni.

Alegerea unui router trebuie acum să asigure atât aria de acoperire extinsă a locuinței dar și posibilități extinse de comunicare. Pentru viteze ridicate de internet prin wireless, este indicat să alegeți un router ce este capabil să ofere conexiuni 5G sau WiFI 6.

Totuși , de multe ori, este posibil ca router-ul folosit să fie resetat ocazional. Unele dispozitive au o setare automata care poate face acest lucru la o data si o ora programată de voi.  Marea majoritate a routerelor au un buton dedicat de reset pe care il puteti apasa dacă router-ul functionează mai greu decât de obicei.

You cannot copy content of this page