Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet, cercetatorii Kaspersky au analizat riscurile tipice de confidentialitate si atacurile cibernetice de tip phishing cu care s-au confruntat utilizatorii de produse Kaspersky in 2019, chiar si cei din Romania.
Mai exact, 85% dintre utilizatorii de Kaspersky Security Cloud din toata lumea au aflat, prin intermediul functiei „Account Check” de pe dispozitivele lor, ca adresele lor de e-mail se aflau pe domeniul public din cauza unei brese de date si a altor incidente legate de confidentialitate aparute in ultima perioada. Cu toate acestea, utilizatorii nu trebuie sa intre in panica, intrucat produsele de securitate cibernetica si masurile de preventie ii pot ajuta sa isi pastreze datele digitale protejate.
Tehnologiile moderne ne-au adus o gama larga de beneficii – de la streaming video si o platforma flexibila de lucru, pana la gasirea sufletului pereche prin intermediul aplicatiilor de dating. Servicii precum Facebook, Tinder si chiar Netflix le solicita utilizatorilor sa ofere destul de multe informatii personale si se estimeaza ca, anul acesta, volumul total de date utilizate online va ajunge la 44 zettabytes. Pentru a profita in siguranta de beneficiile acestor servicii, este important ca utilizatorii sa inteleaga posibilele riscuri in ceea ce priveste confidentialitatea datelor si sa ia masuri de protectie.
De exemplu, una dintre cele mai utilizate tehnici –atacurile de tip phishing – se bazeaza adesea pe greselile neintentionate ale oamenilor si exploateaza emotiile umane. Raportul special Kaspersky arata ca tehnologiile anti-phishing au impiedicat cel putin un atac de phishing in 2019 pe 15% dintre computerele utilizatorilor Kaspersky . Procentul de utilizatori vizati in 2019 de o tentativa de phishing in Romania a fost mai mic decat media globala, de 7,7%.
Un alt vector de atac popular, care a devenit din ce in ce mai des intalnit, este cel al programelor care fura parole. In 2019, s-a inregistrat o crestere cu 72% a numarului de utilizatori (in total doua milioane) afectati de programele malware concepute sa colecteze datele digitale. In Romania, numarul celor afectati a fost de 16.035. Aceste programe, denumite si hoti de parole, se infiltreaza in browsere si fura parolele stocate, ceea ce duce la accesarea si atacarea datelor private ale utilizatorilor prin intermediul conturilor online, fara permisiunea lor.
„Tehnologia a imbunatatit comunicarea in mediul online si continua sa ne apropie”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky. „Desi utilizatorii obisnuiti beneficiaza de oportunitatile pe care aceste noi tehnologii le aduc, este foarte important sa ia masuri pentru protejarea datelor personale pe care se bazeaza aceste tehnologii. In ziua de azi, exista multe tactici pentru a prelua informatii personale de la oameni, cum ar fi programele care fura parole sau phishing-ul. Exista, insa, si pasi simpli pe care oricine ii poate urma pentru a-si proteja confidentialitatea datelor digitale.”

Kaspersky recomanda urmatoarele masuri de protectie:
- Evitati orice link-uri sau aplicatii suspecte. Daca ati primit un link sau un document dintr-o sursa necunoscuta sau nu sunteti siguri ce poate contine, verificati cu expeditorul.
- Fiti atenti atunci cand utilizati Internetul, citind cu atentie link-urile si termenii serviciilor. Folositi numai programe si site-uri sigure.
- Mentineti serviciile de securitate pentru Internet la zi, prin instalarea celor mai recente actualizari ale produsului. In acest fel, dispozitivul ramane protejat impotriva celor mai noi amenintari.
- Utilizati “Privacy Checker”, un instrument online creat pentru a ajuta oamenii sa isi configureze conturile de social media in siguranta.
- Instalati o solutie de securitate fiabila care va poate proteja detaliile contului si va notifica in cazul in care oricare dintre datele personale v-ar putea fi compromise.