SUA și Uniunea Europeană (UE) au încheiat un acord preliminar privind un cadru actualizat de Privacy Shield pentru a reactiva fluxul de date între cele două regiuni.
Un acord anterior a fost anulat de instanța supremă a UE în 2020 din cauza temerilor că europenii nu vor fi pe deplin protejați de supravegherea în masă a SUA.
„Am găsit un acord de principiu privind un nou cadru pentru fluxurile transatlantice de date. Acest lucru va permite fluxuri de date previzibile și de încredere între UE și SUA, salvând confidențialitatea și libertățile civile”.
a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă comună cu președintele american Joe Biden.

a spus Biden
„Confidențialitatea și securitatea sunt elemente cheie ale agendei mele digitale. Și, astăzi, am convenit asupra unor protecții fără precedent pentru confidențialitatea și securitatea datelor pentru cetățenii noștri. Acest nou aranjament va îmbunătăți cadrul Privacy Shield, va promova creșterea și inovația în Europa și Statele Unite și va ajuta companiile, atât mici, cât și mari, concurează în economia digitală”.
Biden a adăugat că, în cazul în care noul acord va intra în vigoare, acesta va „permite Comisiei Europene să autorizeze din nou fluxurile transatlantice de date care ajută la facilitarea relațiilor economice cu UE cu 7,1 trilioane de dolari”. El a spus că SUA și UE au ajuns la alte acorduri privind consolidarea surselor regenerabile de energie și reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili din Rusia.
Acordul provizoriu privind confidențialitatea datelor vine la o zi după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind adoptarea Digital Markets Act (DMA), legislație menită să controleze puterea celor mai mari companii de tehnologie și să ofere jucătorilor mai mici mai multe șanse de a concura. O prevedere ar putea forța companii precum Meta și Apple să-și facă serviciile de mesagerie interoperabile cu alte platforme.
La o conferință de presă separată de vineri, Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru O Europă potrivită pentru era digitală, a declarat că DMA va intra în vigoare în octombrie.
Lipsa acestui acord și tergiversarea discuțiilor a determinat gigantul Meta să recurgă la amenințări că ar putea renunța la oferirea serviciului Facebook în Europa.