Supercomputerul HPE va ajuta la simularea creierului mamiferelor

Now Reading
Supercomputerul HPE va ajuta la simularea creierului mamiferelor


Oamenii de știință sunt pe punctul de a obține un ajutor important în încercarea lor de a simula creierul. HPE a implementat Blue Brain 5, un supercomputer dedicat simulărilor și reconstrucțiilor creierului mamiferelor, ca parte a Proiectului Blue Brain al École Polytechnique Fédérale de la Lausanne.

Sistemul se bazează pe SGI 8600 și folosește 372 de noduri computerizate între procesoarele Xeon Gold, Xeon Phi și Tesla V100, ca să nu mai vorbim de o memorie de 94TB. Mai important, sistemul este flexibil – Blue Brain 5 are patru configurații pentru a prioritiza diferite sarcini de calcul și poate găzdui subsisteme orientate spre sarcini relevante (inclusiv învățare profundă și vizualizare) în timp ce funcționează ca un întreg.

Acest tip de putere este necesara, chiar dacă pana la simularea completa unui creier mai este încă o cale lungă de batut. Co-directorul Blue Brain, Felix Schurmann, a remarcat că modelarea unei singure regiuni ale creierului poate necesita rezolvarea a 100 de miliarde de ecuații simultane. Memoria de 1.06 petaflops a lui Blue Brain 5 poate teoretic sa se ocupe de aceasta sarcina destul de rapid.

Sistemul a fost instalat la Centrul Național Elvețian de Supercomputing din Lugano, și va trece un timp înainte de a vedea rezultatele cu ceea ce poate face. Cu toate acestea, s-ar putea dovedi foarte important. EPFL speră că supercomputerul va contribui la realizarea scopului școlii de a modela întreaga regiune a creierului unui șoarece până în 2020. Datele pe care le generează ar trebui să promoveze înțelegerea umană a creierului și sa poata duca la noi tratamente ale unor boli care nu au fost nici măcar plauzibile înainte.Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA