Țările UE pot restricționa sau exclude furnizorii de echipamente 5G cu risc ridicat pentru implementarea rețelelor lor de telecomunicații, arată noile linii directoare ale UE.
Aceste linii directoare prezintă o lovitură potențială pentru Huawei Technologies din China.
Recomandările fără caracter obligatoriu, prezentate într-un document al UE văzut de Reuters, fac parte dintr-un set de măsuri care vizează abordarea riscurilor de cibersecuritate la nivel național și la nivelul UE, în special preocupările legate de gigantul Huawei din China, deși nu identifică niciun o anumită țară sau companie.
Documentul, care stabilește orientările convenite de statele membre ale UE, a avertizat asupra riscurilor de interferență ale unei țări terțe parti în lanțul de aprovizionare 5G, precum și a riscului de a depinde de un singur furnizor, pentru a justifica un anumit pericol.
Țările UE ar trebui să evalueze profilul de risc al furnizorilor la nivel național sau al UE și să aplice restricții pentru furnizorii cu risc ridicat, inclusiv excluderile necesare pentru atenuarea eficientă a riscurilor pentru activele cheie, spune documentul.
De asemenea, guvernele UE vor fi sfătuite să-și diversifice furnizorii și să nu depindă de o singură companie și să utilizeze factori tehnici și non-tehnici pentru a-i evalua.
Deși liniile directoare nu menționau nicio companie sau țară individuală, acestea au fost întocmite, deoarece țările europene se confruntă cu presiunea Statelor Unite pentru a interzice echipamentele Huawei din cauza îngrijorarii că echipamentele sale ar putea fi folosite de China pentru spionaj.
Huawei, care concurează cu Nokia din Finlanda și Ericsson din Suedia, a negat că ar putea fi implicata in acte de spionaj.
Guvernele UE ar trebui, de asemenea, să auditeze operatorii de telecomunicații, să le solicite să furnizeze date detaliate cu privire la aprovizionarea cu echipamente 5G și să descrie modul în care pun în aplicare măsurile de bază de securitate a rețelelor tehnice, spune documentul.
Șeful Uniunii Europene pentru economie digitală, Margrethe Vestager, este de așteptat să anunțe pe 29 ianuarie următorii pași. Blocul comunitar consideră că rețelele 5G sunt esențiale pentru creșterea economică.
Membrii UE, precum Germania, sunt nehotarati daca trebuie sa permita accesul Huawei la rețelele lor 5G. Cancelarul Angela Merkel prefera să aplice aceleași reguli tuturor vânzătorilor de echipamente, în fața unei rezistențe crescânde din partea parlamentarilor din propriul partid.
Huawei a obținut sprijin în industria telecomunicațiilor din Europa, inclusiv din partea Deutsche Telekom, Vodafone și Telefonica, care sunt toți clienții Huawei.