Țările UE au convenit miercuri asupra unui plan de 45 de miliarde de euro pentru a finanța producția de cipuri, apropiind blocul de 27 de țări cu un pas mai aproape de obiectivul său de a-și reduce dependența de producătorii americani și asiatici.
Reprezentanții UE au susținut în unanimitate o versiune modificată a propunerii Comisiei Europene, a declarat Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE.
Miniștrii Uniunii Europene se vor întâlni pe 1 decembrie pentru a ratifica planul UE pentru producția de cipuri care va trebui încă dezbătut cu Parlamentul European anul viitor înainte ca acesta să devină lege.
Executivul UE, care speră că subvențiile de stat vor ajuta blocul să atingă o cotă de 20% din capacitatea globală de producție de cipuri până în 2030, a venit cu propunerea sa după ce o penurie globală de cipuri și blocaje din lanțul de aprovizionare au lovit producătorii de automobile, furnizorii de servicii medicale și operatorii de telecomunicații.
Ponderea Europei în producția de cipuri este de 8%, în scădere de la 24% în 2000.
Modificările convenite de către trimișii la propunerea Comisiei au inclus permiterea subvențiilor de stat pentru o gamă mai largă de cipuri și nu doar pentru cele mai avansate. Subvențiile vor acoperi cipurile care aduc inovație în ceea ce privește puterea de calcul, eficiența energetică, câștigurile de mediu și inteligența artificială.
De asemenea, țările UE au încercat să reducă competențele Comisiei, executivul UE, spunând că cererile sale de informații către companii în timpul unei crize trebuie să fie proporționale și concentrate pe securitate, arată un document UE văzut de Reuters.
Legislatorii UE încă se confruntă cu sarcina de a reduce finanțarea pentru proiect, se arată în document.
Comisia a alocat bani din programe de cercetare și fonduri necheltuite din alte scheme, atrăgând critici din partea unor țări din UE că acest lucru ar putea aduce beneficii în mod inechitabil țărilor care au deja instalații de cipuri sau sunt pregătite să atragă producătorii de cipuri.
Reamintim că în martie Intel a anunțat că ales Germania drept locație pentru un imens complex de fabricare a cipurilor, oferind primele detalii ale investiției sale planificate de 88 de miliarde de dolari în Europa, în timp ce regiunea se străduiește să crească producția și să remedieze o criză de aprovizionare care a afectat industria auto.