Taxify, cea mai mare platformă europeană de ride-hailing, anunta extinderea serviciului in Cluj-Napoca, in ciuda eforturilor taximetristilor de a obtine interzicerea acestuia, dar si altora similare.
Taxify se diferențiază de alte aplicații prin acordarea unei mai mari atenții șoferilor parteneri și crede că acest fapt se reflectă în serviciul superior oferit pasagerilor. Comisionul perceput de Taxify șoferilor parteneri este de numai 15% și oferă bonusuri zilnice consistente, ceea ce înseamnă câștiguri nete mult mai mari.
Avem ca misiune să construim viitorul mobilității – expansiunea în România, inclusiv Cluj-Napoca, face parte din scopul nostru. Suntem disponibili și aici pentru a oferi cea mai bună modalitate pentru șoferii parteneri de a câștiga venituri suplimentare și avantaje pasagerilor. Numărul curselor Taxify a crescut anul trecut de 10 ori, astăzi având peste 10 milioane de utilizatori la nivel global. Acesta este numai începutul având în vedere faptul că din ce în ce mai mulți oameni renunță la deținerea unui automobil și se îndreaptă către platforme precum Taxify.”, a declarat Markus Villig, CEO și co-fondator Taxify.
Pana la finalul lunii pretul pentru o cursa cu taxify in Cluj-Napoca este de 1 leu/km cu conditia ca pretul minim al unei curse sa fie de 4 lei. In Bucuresti tariful unei curse este de 1,3 lei pe KM iar pretul minim al unei curse trebuie sa fie de mimim 9 lei.
Modelul de afaceri eficient și tehnologizat al Taxify aduce beneficii atât șoferilor parteneri cărora li se reține un comision mai mic pentru utilizarea aplicației, cât și pasagerilor care ajung să plătească mai puțin pentru călătoria lor.
Înființată de Markus Villig, Taxify s-a lansat în 2013, fiind cea mai mare platformă de ride-hailing din Europa și Africa si functioneaza prin intermediul aplicatiilor dedicate pentru Android si iOS.
De ce vrea Guvernul sa interzica Taxify si alte servicii similare ?
Discutiile despre interzicerea aplicatiilor de ride sharing Taxify, dar si cele concurente, au inceput dupa ce primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a anuntat intentia de a aproba o hotarare de consiliu in acest sens. Transportatorii, in special cei din Bucuresti, au protestat si ei fata de aceste servicii, pe care le acuza de concurenta neloiala.
La finalul lunii mai Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Proiectul ordonanţei publicat de Ministerul Dezvoltării susţinea că “din cauza acestor aplicații de taxi, concurența pe această piață este denaturată”.
În ultimii ani, piața serviciilor destinate populației, este într-o permanentă schimbare ca urmare a dezvoltării tehnicii și tehnologiilor moderne, fiind în creștere utilizarea programelor de software, a aplicațiilor web sau a aplicațiilor mobile, în scopul satisfacerii nevoilor zilnice, este necesar ca și piața serviciilor de taxi să fie adaptată noilor cerințe.
Însă, prevederile actuale privind activitatea de dispecerat taxi permit prestarea în fapt, a acestei activități fără autorizațiile prevăzute de lege, fiind dezvoltate aplicațiile taxi, care funcționează întocmai ca niște dispecerate taxi.
Datorită acestor aplicații taxi, concurența pe această piață este denaturată prin comercializarea acestor aplicații taxi, fără acordul transportatorilor autorizați de taxi și/sau a dispeceratelor de taxi.
Conform planurilor guvernului aplicaţiile care nu au în spate un dispecerat de taxi, aşa cum au doar aplicaţiile firmelor de taximetrie, vor fi scoase în afara legii, conform proiectului de lege.
Un alt proiect de lege propus în Parlament a fost ca serviciile de ridesharing, cum sunt Uber sau Taxify, sa aiba nevoie de autorizație din partea autorităților locale, în localitățile în care îi desfășoară activitatea, iar șoferii sa aiba un prag minim de vârstă pentru a putea face transport prin intermediul platformelor electronice. Proiectul a fost inițiat de 69 de parlamentari PSD, UDMR și PMP, printre care și doi actuali miniștri. Inițiativa legislativă pare să afecteze activitatea companiilor de ridesharing existente, dar mai ales să descurajeze apariția unor startupuri românești în domeniu, întrucât apar taxe , cerințe tehnice și amenzi greu de suportat pentru antreprenorii la început de drum. De asemenea, autostopul este interzis expres prin noua propunere legislativa.