Tehnologia 5G va acoperi peste 20% din populatia planetei in sase ani

Now Reading
Tehnologia 5G va acoperi peste 20% din populatia planetei in sase ani


Ericsson anticipeaza ca pana in 2023, la nivel mondial, se vor fi incheiat peste 1 miliard de abonamente 5G pentru broadband mobil. Conform studiului Ericsson Mobility Report abia lansat, intr-o prima faza, tehnologia 5G va fi implementata in zone urbane cu o densitate mare a populatiei, urmand sa acopere peste 20% din populatia lumii pana la finalul anului 2023. Primele retele comerciale bazate pe 5G New Radio (NR) vor fi live in 2019, cu implementari majore asteptate in 2020. Ericsson estimeaza ca primele implementari 5G vor fi realizate pe piete precum SUA, Coreea de Sud, Japonia si China.

Traficul global de date mobile va depasi 100 Exabiti pe luna in 2023

Traficul mobil de date este asteptat sa creasca de opt ori pana in 2023, ajungand pana la 110 exabiti pe luna pana la finalul acestei perioade. Practic, aceasta cantitate lunara este echivalentul a 5,5 milioane de ani de difuzari video HD.

Traficul mobil va continua sa creasca in toate regiunile, SUA inregistrand cel mai mare consum mediu pe smartphone, de peste 7GB pe luna pana la sfarsitul anului 2017.

PUBLICITATE

Consumul de continut video continua sa fie principala sursa generatoare de trafic de date mobil. Generatia millenials – cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 – sunt cei mai avizi consumatori de continut video, vizionand video online de 2,5 ori mai mult decat cei cu varste peste 45 de ani.

Vizionarea online de continut video la rezolutie inalta, dar si trend-ul din ce in ce mai pronuntat de streaming in formate cat mai imersive, precum formatul de 360 de grade, vor avea un impact semnificativ asupra traficului de date, in conditiile in care un video 360° vizionat de pe YouTube foloseste de 4 pana la 5 ori mai multa latime de banda decat un video obisnuit.

Implementari LTE – dezvoltarea continuta

Pana la finalul acestui an, LTE va fi tehnologia de acces mobil dominanta. Se estimeaza ca, pana la finalul anului 2023, la nivel mondial vor exista 5,5 miliarde de abonamente LTE, acoperind peste 85% din populatia lumii.

Voice over LTE (VoLTE) a fost lansat in peste 125 de retele din peste 60 de tari din toata lumea. De asemenea, se preconizeaza ca numarul de abonamente VoLTE sa ajunga la 5,5 miliarde pana la final de 2023, ceea ce va reprezenta peste 80% din totalul de abonamente LTE si 5G combinate.

Smartwatch-urile sunt unele din cele mai recente dispozitive care folosesc VoLTE. Utilizatorii au posibilitatea sa efectueze apeluri direct de pe smartwatch, chiar daca nu au un smartphone aproape (multi-SIM). De asemenea, apelurile pot fi transferate intre smartphone si smartwatch.

„Cel mai recent raport Ericsson Mobility Report evidentiaza atat tendintele de crestere ale abonamentelor mobile si a traficului mobil de date, cat si eforturile industriei de a gasi solutii pentru presiunea tot mai mare pusa asupra retelelor mobile la nivel global”, a spus Niklas Heuveldop, Chief Strategy Officer and Head of Technology and Emerging Business, Ericsson. „Mai mult decat atat, raportul analizeaza si aparitia unor noi cazuri de utilizare, pe masura ce capabilitatile retelelor evolueaza – cum ar fi pentru a sustine smartwatch-uri, alarme IoT si servicii de mentenanta si reparatii asistate de realitate augmentata. Pe masura ce ne pregatim pentru 5G, aceste tendinte vor continua sa defineasca evolutia industriei mobile.”

Raportul include si trei articole despre tendinte tot mai puternice in industrie:

  • „Shifting mobile data plans” analizeaza trecerea catre planuri tarifare din ce in ce mai mari, precum si consumul adevarat de date in cadrul diferitelor planuri. Articolul subliniaza importanta unui mix echilibrat de planuri de date, inclusiv nelimitate, care se adreseaza diferitelor tipuri de consumatori.
  • „Enhancing the event experience” se concentreaza pe modul in care organizatorii de evenimente si operatorii pot veni in intampinarea vizitatorilor prin servicii digitalizate si experiente imersive.
  • „Millennialsexpectations for 5G” exploreaza cum acest segment de varsta percepe experienta mobila, asteptarile lor de la 5G si cum sunt afectati operatorii de punctele acestora de vedere.

Rezultatele studiilor regionale pentru Europa de Vest, Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa si America Latina au fost de asemenea publicate impreuna cu Ericsson Mobility Report.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA