În plin scandal mondial legat de spionarea activității noastre online, jurnaliștii britanici de la BBC au pornit o investigație care are ca scop descoperirea altor metode prin care activitatea noastră de zi cu zi este într-un fel sau altul supravegheată.
De la smartphone-uri la camerele de supravgehere și sistemul CCTV, toate aceste dispozitive fac parte din viața noastrăde zi cu zi. Toate aceste dispozitive ne pot fotografia sau filma oriunde ne-am afla. Tehnologia din ziua de azi poate să profite de aceste imagini luate de pe stradă sau postate online, recunoscând-une fețele. Această tehnologie se dovedește a fi controversată atunci când vine vorba de initimitatea noastră.
Pentru puțini dintre noi, chipul poate reprezenta o avere, totuși acum mai multe companii încearcă să facăo avere pe baza chipurilor oricărei persoane. Tehonologia care poate detecta și chiar recunoaște un chip uman se găsește acum pe o gamă largă de dispozitive. Unele smartphone-uri și computere pot folosi recunoașterea facială în locul parolelor pentru a debloca un dispozitiv.
Întrebarea este însă cine are accessau folosește datele referitoare la recunoașterea facială. Acest lucru îngrijorează și un grup ce militează pentru protejarea intimității.
Noului dispozitiv Google Glass este echipat cu o cameră ce poate fi activată cu ajutorul vocii și poate înregistra tot ceea se află în raza sa vizuală pentru ca mai apoi să încarce înregistrarea pe internet. Într-o declarație recentă compania a ținut să precizeze că timp de mai mulți ani Google s-a angajat să nu introducă tehnologia de recunoaștere facială pe produsele sale fără a avea instrumente puternice de intimitate. Având în vedere acest lucru, recunoașterea facială nu va fi încă disponibilă pentru produsul Google Glass.
Declarația a fost facută dupăce 8 congresmeni americani au trimis către companie o scrisoare deschisă în care au detaliat îngrijorările pe care le au.
Dar nu numai produsul Google Glass provoacă ingrijorare, în multe țări precum Marea Britaniea avut loc o explozie a camerelor de supravghere din sistemul CCTV. Unii cred că este vorba de o cultură a supravegherii care a mers însă prea departe.
“Deja am văzut că la vamă se testează tehonlogia de recunoaștere facială, dar lucrul important este să îi dai omului libertatea de a alege. Recunoașterea facială procesează informații persoanale pentru că imaginea ta în sine este o informație personală. Actele referitoare la protejarea datelor sunt destul de clare. Dacă vrei să procesezi aceste date ai nevoie de acordul persoanelor în cauză, iar dacă nu îl ai, atunci cel mai probabil vei încălca legea”, spune Nick Pickles, director al Asociației Big Brother.
Recunoașterea facială nu se face însă numai din motive de securitate. Recent unele magazine au devenit fascinate de această tehnologie. Acestea au implementat un sistem de recunoaștere a fețelor care nu salvează nici un fel de date. Instalate într-o benzinărie, ecranele publicitare conțin o cameră care se uită și detectează persoanele aflate în raza vizuală, determinand vârsta, sexul și alte carcateristici.
Aceste camere pot detecta anumite caracteristici, dacăeste femeie sau ce vârstă are. Dacă ești bărbat el va detecta structura pomeților de exemplu, iar apoi îi va comunica advertiserului câte persoane de acest gen au vizualizat reclama.
Ideea este accea de a creea reclame targetate pentru caracteristici cât mai exacte. Pentru moment aceste date sunt folosite doar în scop analitic, dar pe viitor această tehnolgie poate fi folosită pentru a schimba reclamele pentru anumite persoane, în funcție de cât de mult timp își petrec timpul într-un anumit loc.
Rețeaua aceasta se dezvoltă foarte rapid. Cel mai bun exemplu este cel legat de sănătate. Există astfel,reclame dedicate persoanelor care stau acum peste 20 de minute în camerele de așteptare ale anumitor instituții de sănătate. Firmele au dezvoltat de asemenea și reclame în timp real ce presupune practic accesul online al advertiselor care pot intra și controla reclamele, încercând astfel să pună în practică avantajele online-ului în lumea reală.
Așadar reclamele se pot schimba în funcție de cine urmărește spotul publicitar. Insă folosirea recunoașterii faciale în locul altor metode asemenatoare îi ingrijorează pe mulți.
“Iată un alt exemplu despre cât de mulți bani se învârt în publicitate și de cât de multe lucruri fac oamenii pentru a colecta și mai multe date. Suntem așadar dispuși ca mișcările noastre de pretutindeni să fie monitorizate și analizate, nu pentru siguranța noastră ci pentru ca advertiserii să iși targeteze reclamele ? Unii ar zice că nu, că datele noastre valorează mai mult decât ceva dolari.”, concluzionează Nick Pickles.
Chiar dacă este vorba despre software care ne analizează individual sau pur și simplu ne detectează prezența , o să devină din ce în ce mai dificil de evitat tehnologia care ne urmărește.