Tehnologia poate distrage atenția lucrătorilor, mai degrabă decât să ii facă mai productivi, sugerează un studiu realizat de gigantul software Microsoft.
Mulți dintre cei 20.000 de muncitori europeni chestionați au declarat că un flux constant de e-mailuri, mesaje și notificări îi împiedică să se concentreze. Alții au spus că modul în care angajatorul lor a folosit tehnologia i-a împiedicat să fie și mai productivi. Un expert a spus că mulți angajați au suferit un nivel ridicat de tehnostres.
Raportul, care a analizat opiniile din 21 de țări europene, inclusiv Marea Britanie, a constatat că numai 11,4% dintre lucrătorii europeni au declarat că se simt foarte productivi.
„Lucrătorii moderni au o abundență de tehnologie la îndemână”, a spus raportul. „Dar această disponibilitate nu se traduce neapărat în impact”.
Sume nesfârșite de actualizări și notificări care sosesc prin intermediul rețelelor sociale au făcut oamenii mai puțin productivi, a spus raportul, la fel ca alți factori legați de tehnologie.
Microsoft a subliniat pericolele „conectivității constante” care a adus cu ea așteptările ca personalul să răspundă în orice moment la mesaje și alte solicitări. Aceste regimuri de „flexibilitate în muncă” pe care multe întreprinderi le-au adoptat de multe ori au venit cu presupunerea că oamenii care au lucrat mai mult timp ar fi mai productivi.
Constatările firmei software sugerează că o „cultură digitală” a unei companii ar putea îmbunătăți productivitatea muncitorilor și i-ar putea ajuta să se implice mai mult.
Cultura digitală a acoperit modul în care o companie a văzut și a folosit tehnologia, se arata in raport. Acest lucru a implicat ca organizațiile sa știe ce vor să facă cu software-ul și sistemele pe care le-au adoptat și, de asemenea, sa ofere personalului instruirea adecvată și alte ajutoare pentru a o folosi.
Studiul a subliniat o serie de „condiții de susținere” care permit oamenilor să profite din plin de tehnologie. Acestea au acoperit totul, de la timpii de răspuns adecvati la e-mail, pentru a măsura dacă oamenii erau mulțumiți de tehnologia pe care o foloseau pentru a-și desfășura activitatea de zi cu zi.
În acele companii care au raportat o puternică cultură digitală, aproximativ 22% dintre angajați s-au simțit foarte productivi, a declarat raportul. Acest puternic simț al modului în care tehnologia functioneaza ajută și la reducerea numărului de angajați care s-au simțit detasati la aproximativ 8%. În schimb, în companiile în care tehnologia nu a fost gestionată bine, aproximativ 20% s-au simțit detasati.
„Este vorba despre consecințele neintenționate pe care trebuie să le gândiți atunci când desfășurați tehnologia”, a spus Sir Cary Cooper, profesor de psihologie organizațională la Manchester Business School, care a scris pe larg despre personalul ce este afectat de tehnostress.
„Nu vrem să renuntam la tehnologie, pentru că este foarte bună pentru comunicații, dar nu am dezvoltat linii bune de orientare privind ceea ce inseamna o utilizare productivă a acesteia”, a spus el. „Există un domeniu întreg denumit acum” tehnostress „în știința managementului”, a declarat Sir Cary pentru BBC, spunând că se ocupă de consecințele negative ale adoptării de sisteme informatice sau software noi.
„Tehnologiile pot supraîncărca oamenii și ii pot face mai puțin productivi, pentru că sunt prinși în ea, în loc să o folosească pentru a furniza un serviciu sau un produs”.
Sir Cary a spus că e-mailul a fost numit „a doua problemă cea mai dăunătoare” de către firmele mari care au fost membre ale Forumului național pentru sănătate și bunăstare la locul de muncă din Regatul Unit, organizatie ce a contribuit la coordonarea studiului.
Recunoscând acest lucru, multe companii se limitează acum când e-mailurile pot fi trimise în încercarea de a ușura încărcarea muncitorilor, a spus el.
„Productivitatea provine din schimbul creativ”, a spus el. „Nu vine de la oameni care stau în fața mașinilor care trimit e-mailuri”.