Net Children Go Mobile a lansat recent un raport de cercetare, bazat atât pe interviuri de grup cât și individuale cu părinți, copii și profesori din nouă țări europene: Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Marea Britanie și România.
Studiul arată că dispozitivele mobile de tipul smartphone-urilor și a tabletelor fac parte din viața copiilor și au puterea de a îmbunătăți experiențele lor online.
Deși regulile impuse de părinți și profesori restrâng utilizarea acestor dispozitive mobile, copiii apreciază modul în care acestea le permit săcomunice mai ușor, să caute informații și să își urmeze, în moduri cât mai diverse, propriile interese în mediul online. Această “ușurință” are însă și partea ei negativă.
Astfel, în timp ce mulți copii consideră că sunt mai sociabili de când au un smartphone, unii dintre ei spun că sunt deranjați de faptul că trebuie să fie în permanență disponibili pentru prieteni sau se declară a fi suparati de fluxul neîncetat al notificărilor și de faptul că sunt tentați să utilizeze aceste tehnologii în detrimentul altor interese din lumea reală. O parte dintre copii aduc critici la adresa prietenilor sau colegilor care, atunci când ieșeau “împreună” undeva, în fapt erau absenți fiind absorbiți în scrierea de mesaje prietenilor care nu erau de față la întâlnire. “Dacă voiau să scrie mesaje, puteau să stea acasă!” este replica des folosită de catre copii la adresa unui astfel de comportament.
Tinerii arată însă că aceste dispozitive mobile pot mări riscurile internetului sau le pot conferi noi forme. Aceasta se poate datora creșterii capacității de comunicare, vitezei cu care oricine poate să reacționeze sau să dea raspuns, uneori înainte sau fără a se gândi cu adevărat la ce anume spune sau face. Dimensiunile reduse și portabilitatea acestor dispozitive permit și incită la a face acele poze in ipostaze indecente sau a înregistra incidente “jenante” care vor fi apoi difuzate imediat online, fără cel mai mic efort, dar uneori cu consecințe negative asupra relațiilor personale.
Copiii au oferit, de asemenea, exemple pentru cum această portabilitate permite substituirea cu ușurință a telefonelor prietenilor sau colegilor pentru a trimite (unuia sau mai multor contacte din lista) mesaje vulgare sau răutăcioase din contul și în numele proprietarului telefonului sau pentru a răspunde în numele proprietarului la anumite mesaje primite. Altfel spus, apariția dispozitivelor mobile înseamnă că sunt mai multe lucruri de luat în considerare, mai multe lucruri de care trebuie avut grijă sau care trebuiesc gestionate. Nu în ultimul rând, una dintre cele mai neașteptate griji legate de smartphone menționată de copii, dincolo de plângerile referitoare la costurile ascunse ale aplicațiilor, este chiar grija de a evita pierderea sau furtul acestor dispozitive, ținând cont că au asupra lor, uneori în permanență, dispozitive tehnologice care pot fi uneori foarte scumpe.
Dr. Anca Velicu, de la Institutul de Sociologie, coordonatorul pentru România al proiectului declară:
“Numărul copiilor din România care folosesc internetul mobil prin smartphone este într-o puternică creștere recuperând din decalajul față de copiii din alte țări pe care Rapoartele noastre anterioare îl semnalau. Nu regăsim însă aceeași creștere sau același ritm al creșterii și la adulți, ceea ce face ca în general părinții și profesorii din România să fie mult mai puțin utilizatori și mult mai puțin competenți în utilizarea internetului mobil decât copiii. Iar acest lucru scade pe de o parte capacitatea adulților de a diminua și media riscurile internetului mobil cu care copiii se confruntă (ceea ce este mai grav este faptul că de cele mai multe ori părintele nici nu conștientizează riscurile specifice pe care le implică aceste dispozitive mobile) și scade de asemenea capacitatea părinților și a profesorilor de a fi parteneri viabili ai copiilor în aceasta lume online și de a profita de oportunitățile pe care internetul mobil le oferă”.