Telescopul spațial James Webb a fost lansat cu succes în weekend. Matricea de fagure de 10 miliarde de dolari, care va servi drept succesor spiritual al lui Hubble, este acum în drum spre punctul doi Lagrange. Acolo, va sta pe orbită la un milion de mile distanță de planeta pe care a fost construit.
Din punctul său de vedere la granița L2, un punct în spațiu în care atracția gravitațională atât a Pământului, cât și a Lunii ajută la menținerea unui obiect pe o orbită profundă, telescopul spațial James Webb le va permite oamenilor să vadă mai mult în spațiu și timp decât oricând înainte.
După cum am aflat când Hubble s-a lansat cu un defect: lucrurile nu merg întotdeauna bine în spațiu. În cazul lui Hubble, NASA a reușit să lanseze o misiune cu echipaj pentru a remedia lucrurile de fiecare dată când a avut o problemă care necesită întreținere practică. Dacă Webb ajunge la fața locului și ceva nu merge bine… probabil așa se va termina povestea lui.

Vor trece aproximativ șase luni până să știm sigur. dacă telescopul nu are nici un defect. Dar, până acum, totul arată bine conform NASA.
Telescopul spațial James Webb are zeci de „implementari majore” care implică mișcări de precizie la nivel de micrometru de efectuat pentru a funcționa corect. Trebuie să se afle exact în locul potrivit și să activeze și să opereze cei mai avansați senzori trimiși vreodată în spațiu.
Dacă lucrurile nu se aliniază perfect, întregul telescop ar putea ajunge ca o epavă de 10 miliarde de dolari care plutește prin spațiu. Dar, acestea sunt chestiile spațiale plictisitoare de altădată. NASA a pus cei mai buni ingineri în proiect și va trebui să fim mulțumiți de asta.
La sfârșitul zilei, nu se știe ce ar putea merge prost. Scenariul cel mai probabil este că telescopul Webb ajunge în siguranță pe orbita prevăzută și ajută omenirea să exploreze cosmosul. Dar în această nouă eră a dramei politice, ar trebui să fim pregătiți pentru orice. Chiar și extratereștri.
Zborul telescopului către orbită a durat puțin mai puțin de jumătate de oră, un semnal care confirmă un rezultat reușit preluat de o antenă terestră de la Malindi în Kenya.
Webb, numit după unul dintre arhitecții aterizării pe Lună Apollo, este succesorul telescopului Hubble. Cu toate acestea, inginerii care lucrează cu agențiile spațiale din SUA, Europa și Canada au construit noul observator pentru a fi de 100 de ori mai puternic.
Telescopul este pus pe o cale către o stație de observare la aproximativ 1,5 milioane de km dincolo de Pământ. În timpul călătoriei către această locație, Webb va trebui să se despacheteze din configurația pliată pe care a adoptat-o la lansare – ca un fluture care iese din crisalida sa.
În centrul capacităților noii unități se află oglinda sa aurie cu lățimea de 6,5 m. Acesta este de aproape trei ori mai lat decât reflectorul principal de pe Hubble. Optica mărită, combinată cu patru instrumente super-sensibile, ar trebui să permită astronomilor să privească mai adânc în spațiu – și, prin urmare, mai înapoi în timp – decât oricând.
