NASA și partenerii săi de pe telescopul spațial James Webb au împărtășit imagini mai spectaculoase de la acest observator. De data aceasta, au oferit o privire nouă asupra galaxiei Cartwheel, pe care Hubble și alte telescoape au observat-o anterior.
NASA a spus că telescopul spațial James Webb a reușit să dezvăluie noi detalii atât despre formarea stelelor, cât și despre gaura neagră din centrul galaxiei, care se află la aproximativ 500 de milioane de ani lumină de Pământ.
Folosind detectarea luminii infraroșii, telescopul a reușit să privească prin praful care a ascuns galaxia Cartwheel de la vedere când alte telescoape au observat-o. Imaginea obținută este o compoziție de la Near-Infrared Camera (NIRCam) și Mid-Infrared Instrument (MIRI) ale telescopului spațial James Webb . Site-ul web JWST are versiuni cu rezoluție mai mare, le puteți vedea aici.
Datele de la NIRCam, care este imaginea principală a telescopului sunt colorate în albastru, portocaliu și galben, în timp ce datele MIRI sunt în roșu. NASA spune că punctele albastre care apar în vârtejurile roșii de praf sunt stele individuale sau buzunare de formare stelară.
„NIRCam dezvăluie, de asemenea, diferența dintre distribuția netedă sau forma populațiilor de stele mai vechi și praful dens din miez, în comparație cu formele aglomerate asociate cu populațiile de stele mai tinere din afara acestuia”,
a menționat agenția.
Între timp, MIRI a reușit să descopere mai multe detalii despre praful galaxiei. A detectat regiuni care sunt bogate în hidrocarburi și alți compuși chimici, împreună cu praful de silicați, care este similar cu o mulțime de praf prezent pe Pământ. Aceste regiuni formează mai multe spițe spiralate care au dus la denumirea Galaxiei Cartwheel. Hubble a putut anterior să imagineze spițele, dar acestea sunt mult mai clare în observațiile telescopului. NASA a oferit, de asemenea, o imagine MIRI a galaxiei:

Galaxia Cartwheel s-a format în urma unei coliziuni între o galaxie spirală mare și una mai mică. Are două inele, un inel interior strălucitor și unul exterior colorat. Inelul exterior s-a extins din centrul coliziunii de aproximativ 440 de milioane de ani.
Inelul interior conține „o cantitate enormă de praf fierbinte”, a spus NASA. Cele mai luminoase zone găzduiesc grupuri de stele tinere gigantice. Inelul exterior, între timp, prezintă formarea de stele și supernove. Când se extinde și lovește gazul din jur, are loc formarea de stele.
NASA, Agenția Spațială Europeană, Agenția Spațială Canadiană și Institutul de Știință al Telescopului Spațial au dezvăluit luna trecută primele imagini uimitoare color de la telescop. Acestea au inclus una care arăta „Stancile cosmice” din Nebuloasa Carina și o privire spre stelele aflate în stadiile incipiente de formare.
Telescopul a zărit și Earendel, cea mai îndepărtată stea pe care o cunoaștem din univers. Deși este încă foarte devreme pentru operațiunile științifice ale telescopului, acesta îi ajută deja pe oamenii de știință să dezvolte o înțelegere mai profundă a cosmosului – și oferă câteva imagini incredibile pe care ceilalți să le admirăm.