Temu va trebui să respecte reguli mai stricte privind conținutul online în UE după ce numărul utilizatorilor săi a depășit un criteriu esențial, a anunțat vineri Comisia Europeană, plasând retailerul de modă rapidă al grupului PDD (PDD.O) într-o categorie care include Amazon, Meta Platforms și TikTok.
Conform Actului pentru Servicii Digitale (DSA) al Uniunii Europene, companiile cu mai mult de 45 de milioane de utilizatori sunt desemnate platforme online foarte mari (VLOP) și trebuie să facă mai multe pentru a combate conținutul ilegal și dăunător, precum și produsele contrafăcute pe platformele lor.
Temu, care a intrat pe piața UE în aprilie anul trecut, a avut aproximativ 75 de milioane de utilizatori activi lunar în medie în Uniunea Europeană pentru cele șase luni încheiate la 31 martie anul acesta.
„În urma desemnării de astăzi ca VLOP, Temu va trebui să respecte cele mai stricte reguli prevăzute de DSA în termen de patru luni de la notificare (adică până la sfârșitul lunii septembrie 2024)”, a declarat executivul UE, care acționează ca regulator tehnologic al UE, într-un comunicat.
Obligațiile DSA pentru VLOP-uri includ evaluarea și atenuarea riscurilor sistemice legate de serviciile lor, cum ar fi listarea și vânzarea de bunuri contrafăcute, produse nesigure sau ilegale și articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.
„Suntem pe deplin angajați să respectăm regulile și reglementările prevăzute de DSA pentru a asigura siguranța, transparența și protecția utilizatorilor noștri din Uniunea Europeană”, a declarat Temu.
Încălcările DSA pot costa companiile până la 6% din cifra de afaceri anuală globală.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară în prezent o acțiune de verificare a site-urilor de cumpărături și aplicațiilor care funcționează ca piețe online, precum Temu și Shein.
Această acțiune vizează identificarea posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, care ar putea influența semnificativ comportamentul economic al acestora. Se verifică potențiale încălcări ale legislației privind siguranța produselor și protecția consumatorilor, cum ar fi reducerile neautentice, practicile agresive (cum ar fi interfețele manipulatoare sau dark patterns), vânzările sub presiune și gamificarea, precum și alte aspecte legate de siguranța produselor.
ANPC sfătuiește consumatorii care cumpără online de pe aceste site-uri să se informeze cu atenție înainte de a achiziționa un produs, verificând caracteristicile acestuia, prețurile afișate, costurile de livrare, informațiile despre comerciant și modalitățile de plată disponibile.
Important! Nu neglijați să citiți secțiunea „Termeni și condiții” a site-ului de pe care doriți să faceți cumpărături!
Înainte de finalizarea achiziției, consumatorii trebuie să verifice dacă pe site-ul comerciantului există informații corecte și complete privind:
- datele de identificare ale comerciantului (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc.);
- caracteristicile esențiale ale produsului;
- prețul cu toate taxele incluse;
- cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
- modalitățile de plată și de livrare;
- perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;
- existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.
ANPC recomandă ca, în cazul în care întâmpinați o problemă atunci când faceți cumpărături online, să încercați să o rezolvați direct cu operatorul economic, pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu funcționează, vă puteți adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC (https://anpc.ro/ce-este-sal/), în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.
În cazul în care operatorul economic își are sediul social într-un alt stat european, vă puteți adresa Centrului European al Consumatorilor din România (https://eccromania.ro/), care vă ajută gratuit când aveți probleme de protecția consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziționat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveți în timpul unor călătorii în alt stat european și vă oferă sprijin gratuit dacă aveți o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluționării problemei.
Dacă soluționarea nu este posibilă pe nicio altă cale, puteți formula o reclamație accesând https://sesizari.anpc.ro/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.
ANPC va continua verificările și, pe măsură ce rezultatele vor fi disponibile, va reveni cu informațiile necesare.