Statul american Texas dă în judecată compania-mamă a Facebook, Meta, din cauza acuzațiilor că gigantul rețelelor sociale a recoltat ilegal datele de recunoaștere facială a zeci de milioane de rezidenți ai statului timp de un deceniu.
Procesul, depus luni la Tribunalul Districtual Harrison County din Texas, susține că o funcție de etichetare a fotografiilor Facebook, acum închisă, nu a reușit să obțină consimțământul informat al texanilor înainte de a colecta datele de recunoaștere facială. Funcția a funcționat prin analizarea fețelor din fotografii, inclusiv cele ale utilizatorilor care nu fac parte din Facebook, și prin recomandarea utilizatorilor Facebook să eticheteze persoanele identificate de instrument.
Facebook a anunțat că va întrerupe instrumentul în noiembrie 2021, la câteva luni după ce a soluționat un proces colectiv în Illinois, pentru aceeași problemă, pentru 650 de milioane de dolari. La acea vreme, Facebook a spus că va șterge și datele pe care le-a colectat de la cel puțin 600 de milioane de utilizatori care au făcut parte din program.
Până în acel moment, conform cererii de chemare în judecată, Facebook colectase deja date biometrice, încălcând legea statului privind protecția consumatorilor și confidențialitatea datelor biometrice de miliarde de ori. Legea privind datele biometrice din Texas, Legea privind capturarea sau utilizarea identificatorului biometric (CUBI), a fost adoptată în 2009.
Ca răspuns la proces, un purtător de cuvânt al Meta a spus: „Aceste pretenții sunt lipsite de fond și ne vom apăra cu fermitate”.

Procesul susține că, din 2010 până în iunie 2011, Facebook „a forțat în secret milioane de texani să intre într-o schemă de recunoaștere facială fără consimțământul lor informat. Drept urmare, în următorii zece ani, imagini cu zeci de milioane de texani care au apărut în mass-media au fost încărcate pe Facebook, fără ca acestia să știe, pentru că au avut înregistrări ale geometriei faciale capturate de Facebook”.
Deoarece mulți utilizatori non-Facebook au avut și ei fotografiile lor încărcate pe Facebook, compania a încălcat și confidențialitatea acelor persoane în conformitate cu legile statului.
Procesul marchează punctul culminant al unei investigații de mai mulți ani a oficialilor din Texas asupra software-ului de recunoaștere facială Meta și asupra modului în care acesta a încălcat potențial legea statului. Procesul evidențiază modul în care recunoașterea facială este din ce în ce mai atent investigată, pe măsură ce factorii de decizie și publicul devin din ce în ce mai sceptici față de platformele tehnologice.
Deși Facebook a suspendat programul de recunoaștere facială, potrivit procesului, Meta „nu și-a luat un astfel de angajament cu privire la niciuna dintre celelalte platforme sau operațiuni sub umbrela sa corporativă, cum ar fi Instagram, WhatsApp, Facebook Reality Labs sau viitoarea sa realitate virtuală metavers.”
Procesul cere instanței să impună o sancțiune civilă de 25.000 USD pentru Meta pentru încălcarea legii biometrice a statului și 10.000 USD pentru încălcarea legii privind protecția consumatorilor din Texas. Paxton a declarat în cadrul unei conferințe de presă că solicită despăgubiri de miliarde de dolari.