TikTok a acuzat vineri UE, respectiv Comisia Europeană, de lipsă de transparență și că nu a consultat-o cu privire la decizia de a interzice aplicația chineză de partajare a videoclipurilor scurte de pe telefoanele personalului din motive de securitate cibernetică, o mișcare urmată ulterior de o decizie a unui alt organism de top al UE.
Aplicația, care este deținută de firma chineză ByteDance, se confruntă cu un control din ce în ce mai mare din partea autorităților occidentale cu privire la temerile că guvernul chinez ar putea să o folosească pentru a colecta datele oamenilor. Beijingul a negat în mod regulat că ar avea astfel de intenții.
Executivul UE și Consiliul UE, care reunește reprezentanți ai statelor membre pentru a stabili prioritățile de politică, au declarat joi că personalul va trebui, de asemenea, să elimine TikTok de pe dispozitivele mobile personale care au acces la servicii corporative.
TikTok, care a spus în trecut că datele despre serviciul său nu pot fi accesate de Beijing, a declarat că nu a fost informată sau contactată de nicio instituție înainte de deciziile lor.
„Deci operăm într-adevăr sub un cloud. Și lipsa de transparență și lipsa unui proces echitabil din partea autorităților UE față de TikTok. Sincer, ne-am așteptat, știți, la un fel de angajament în această chestiune”, a spus Caroline Greer, directorul de politici publice și relații guvernamentale al TikTok pentru Reuters.

Ea a spus că nu poate răspunde la preocupările de securitate cibernetică ale instituțiilor de reglementare, deoarece acestea nu le-au explicat.
Comisia Europeană a subliniat comentariile șefului industriei UE, Thierry Breton, într-o conferință de presă de joi, în care a spus că executivul UE nu trebuie să motiveze deciziile luate pentru a-și asigura funcțiile corespunzătoare.
„Suspendarea utilizării TikTok este o decizie pur internă din motive de securitate cibernetică pentru a proteja datele și personalul Secretariatului General al Consiliului (SGC). Deoarece SGC nu are nicio relație contractuală cu TikTok, nu există nicio obligație de a-i consulta sau informa”, a spus oficialul UE.
Greer a spus că CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, care s-a întâlnit cu Breton și alți comisari la Bruxelles în ianuarie, este „îngrijorat și puțin nedumerit”.
„Întotdeauna a fost foarte disponibil, știți, să răspundă Comisiei… Am solicitat o întâlnire în orice formă și ne-am dori să se întâmple asta”.
Alte instituții UE ar trebui să facă propriile cercetări înainte de a lua decizii cu privire la aplicația TikTok, a spus Greer.
TikTok este interzis pe dispozitivele guvernamentale ale angajaților Senatului SUA și, de asemenea, în India. Parlamentul European nu a făcut un asemenea pas.