TikTok este interzis pe un număr tot mai mare de dispozitive federale și de stat din SUA, subliniind modul în care deciziile politice afectează platforma, având în vedere îngrijorările legate de China și ridicând întrebări cu privire la viitorul acesteia.
Cea mai recentă evoluție este decizia republicanilor și democraților din Congres de a include o măsură care interzice TikTok pe dispozitivele utilizate de angajații federali în proiectul de lege omnibus de 1,7 trilioane de dolari de la sfârșitul anului care stabilește finanțarea federală pentru anul viitor.
Această hotărâre vine după mișcări similare a mai multor guverne de stat din SUA care au interzis și ele TikTok pe dispozitivele deținute de lucrătorii guvernului de stat.
Deciziile par puțin probabil să conducă la noi interdicții asupra TikTok, care este deținută de compania chineză ByteDance, pe dispozitive private, în ciuda introducerii unei astfel de interdicții în Congres săptămâna trecută.
„În ceea ce privește utilizatorii individuali, cel puțin deocamdată, nu cred că va avea un impact mare asupra accesibilității consumatorilor individuali, deoarece amenințarea directă la adresa utilizatorilor nu a fost încă recunoscută ”, a declarat Cyrus Walker, fondatorul și directorul companiei de securitate cibernetică Data Defenders pentru The Hill.
Platforma de socializare extrem de populară a făcut incursiuni serioase în Statele Unite, cu peste 85 de milioane de utilizatori doar în SUA și este utilizată pe scară largă în toată țara – în special de către persoanele sub 20 de ani.
Cu toate acestea, Walker a spus că atenția acordată interdicțiilor TikTok pentru dispozitivele utilizate de lucrătorii federali și de stat ar putea declanșa o conversație mai largă despre problemele de confidențialitate și securitate cu aplicația.
El a mai spus că ar putea determina companiile private să le spună angajaților să nu instaleze aplicația pe telefoanele de la serviciu.
Legislatorii au devenit din ce în ce mai îngrijorați că, prin descărcarea aplicației, lucrătorii guvernamentali oferă guvernului chinez acces potențial la dispozitivele lor pe care le-ar putea folosi pentru a colecta date despre cetățenii americani.
Comisarul FCC, Brendan Carr, a declarat într-un interviu acordat Axios luna trecută că interzicerea aplicației de către Congres este singura cale de urmat în lumina unor astfel de preocupări.
Preocupările datează de la administrația Trump, care a încercat să interzică platforma de socializare în 2020 printr-un ordin executiv care a fost ulterior blocat de o instanță federală.
TikTok, care a respins îngrijorările, a spus că este dezamăgit de faptul că statele interzic aplicația pe dispozitivele guvernamentale.
„Suntem dezamăgiți de faptul că atât de multe state se îndreaptă spre a pune în aplicare politici bazate pe falsuri nefondate, încărcate politic despre TikTok”, a spus un purtător de cuvânt. Purtătorul de cuvânt a negat, de asemenea, că TikTok împărtășește informații cu Partidul Comunist Chinez.
Experții sunt totuși sceptici cu privire la această negare. Ei spun că, deoarece TikTok este deținut de o companie cu sediul în China, este probabil supus legilor chineze, care impun companiilor să respecte solicitările guvernului de acces la datele care provin din astfel de aplicații.