Cele mai mari două instituții de elaborare a politicilor din Uniunea Europeană au interzis TikTok de pe telefoanele personalului din motive de securitate cibernetică, marcând îngrijorări tot mai mari cu privire la aplicația chineză de partajare video scurtă și la datele utilizatorilor săi.
TikTok, care este deținută de firma chineză ByteDance, este sub control din partea guvernelor și a autorităților de reglementare din cauza îngrijorărilor că guvernul Chinei ar putea folosi aplicația sa pentru a colecta datele utilizatorilor sau pentru a-și promova interesele.
Șeful industriei UE, Thierry Breton, care a anunțat o interdicție a Comisiei Europene, a refuzat să spună dacă Comisia a fost supusă unor incidente care implică Tiktok.
De asemenea, un oficial a mai spus joi că personalul consiliului UE, care reunește reprezentanții statelor membre pentru a stabili prioritățile politicii, va trebui, de asemenea, să-și dezinstaleze Tiktok din telefoanele personale cu acces la serviciile Consiliului UE.

Răspunzând anunțului, Tiktok s-a declarat dezamăgită și surprinsă de faptul că Comisia nu a luat legătură cu compania înainte de instituirea interdicției.
Senatul SUA a adoptat în decembrie un proiect de lege care interzice angajaților federali să utilizeze TikTok pe dispozitive deținute de guvern. TikTok este interzis, de asemenea, și în India.
Comisia executivă a UE a precizat într-o declarație că decizia se va aplica telefoanelor și dispozitivelor de la locul de muncă și personale.
„Pentru a-și crește cibersecuritatea, Consiliul de administrație corporativă al Comisiei a decis să suspende utilizarea aplicației Tiktok pe dispozitivele sale corporative și pe dispozitivele personale înscrise în serviciul de dispozitive mobile ale Comisiei”, a declarat instituția într -un comunicat.
„Această măsură își propune să protejeze Comisia împotriva amenințărilor și acțiunilor de securitate cibernetică care pot fi exploatate pentru atacurile cibernetice împotriva mediului corporativ al comisiei”, a adăugat acesta.
Un purtător de cuvânt al Tiktok a declarat că nu a fost contactat direct de către Comisie și nici nu a oferit nicio explicație pentru decizia sa.
„Credem că această suspendare este greșită și se bazează pe concepții greșite fundamentale. Am contactat Comisia pentru a stabili o audiere și pentru a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de oameni din UE care accesează Tiktok în fiecare lună”, a spus purtătorul de cuvânt.
Parlamentul european a declarat că este conștient de acțiunea Comisiei și că a fost în contact cu aceasta.
„Serviciile relevante monitorizează și evaluează toate încălcările de date posibile legate de aplicație și vor lua în considerare evaluarea Comisiei Europene înainte de a formula recomandări către autoritățile Parlamentului European”, a spus un purtător de cuvânt.
Comisia a declarat că evoluțiile de securitate pe alte platforme de socializare vor fi, de asemenea, menținute în revizuire constantă.