TikTok contraatacă în noua sa plângere depusă în instanță în bătălia pentru viitorul său în SUA, susținând că legea care ar putea interzice aplicația reprezintă „cea mai amplă restricție asupra libertății de exprimare din istoria țării.”
Dosarul, depus saptamana trecuta, face parte din procesul intentat de TikTok pentru a bloca aplicarea unei legi care ar închide operațiunile aplicației în America, cu excepția cazului în care aceasta se desprinde de ByteDance, compania sa-mamă cu sediul în China. Argumentele orale în acest caz sunt programate pentru 16 septembrie, în fața unei curți federale de apel din Washington, unde avocații TikTok vor solicita suspendarea legii.
Departamentul de Justiție apără legea semnată de președintele Biden în aprilie, invocând motive de securitate națională. Ei afirmă că aplicația ar putea fi folosită de China pentru a răspândi propagandă către 170 de milioane de americani și pentru a colecta informații personale despre utilizatorii săi.
Protecțiile privind libertatea de exprimare, susține guvernul în documentele sale, nu ar trebui să se extindă la un algoritm de recomandare controlat de China.
În noul său dosar, echipa juridică a TikTok a răspuns că SUA izolează ilegal TikTok și a reiterat o temă comună a companiei: temerile guvernului sunt speculative și lipsite de dovezi clare.
„Guvernul nu oferă nicio dovadă a acestui presupus control chinez – iar această afirmație este complet eronată”, a scris avocatul TikTok, Alex Berengaut, în dosarul depus la Curtea de Apel din Circuitul Districtului Columbia.
Documentele juridice ale Departamentului de Justiție care apără legea includ secțiuni mari redactate, care ar putea conține informații clasificate despre TikTok. O întrebare crucială este ce anume a aflat guvernul despre aplicație și nu a fost încă făcut public.
Într-un alt dosar depus joi, Departamentul de Justiție a solicitat instanței să permită prezentarea probelor-cheie sub sigiliu, adică fără a fi disponibile publicului, deoarece implică o clasificare „top secret.”
„Guvernul nu încearcă să judece cazul în secret, ci mai degrabă să judece în public, cât mai mult posibil, oferind în același timp instanței acces la informațiile clasificate care au informat judecățile de securitate națională ale guvernului, esențiale pentru acest litigiu”, au scris avocații Departamentului de Justiție. Algoritmul mult dorit al TikTok – codul software care determină ce văd milioane de oameni în aplicație – este un subiect major de dispută între guvern și companie.
Deși ByteDance deține algoritmul, care ajută la alimentarea altor aplicații de social media din China, TikTok susține că versiunea utilizată în aplicația din SUA este stocată și gestionată de compania de software Oracle din Texas. Compania spune că acesta este izolat printr-un plan de protecție firewall pe care TikTok l-a implementat pentru a atenua preocupările de securitate națională ale legiuitorilor din Washington.
Departamentul de Justiție pune la îndoială această afirmație, scriind în dosarul de joi că „o entitate fondată și bazată în China, supusă legilor chineze, controlează algoritmul de recomandare al TikTok.”
TikTok susține că divizarea operațiunilor din SUA de ByteDance ar duce la un eșec comercial garantat.
Interdicția ar urma să intre în vigoare pe 19 ianuarie 2025, cu posibilitatea unei prelungiri de trei luni dacă este în discuție o posibilă vânzare.