Compania chineză de social media TikTok intenționează să deschidă încă două centre de date în Europa, a declarat vineri un director executiv, o mișcare care ar putea atenua preocupările legate de securitatea datelor utilizatorilor și ar putea ușura presiunea de reglementare asupra companiei.
TikTok a încercat să asigure guvernele și autoritățile de reglementare că datele personale ale utilizatorilor nu pot fi accesate și că conținutul acestora nu poate fi manipulat de Partidul Comunist din China sau de oricine altcineva aflat sub influența Beijingului.
Aplicația de partajare de clipuri video scurte, deținută de ByteDance din China, își propune să-și extindă stocarea de date în Europa, a declarat directorul general TikTok pentru operațiuni în Europa, Rich Waterworth, într-o postare pe blog.
„Suntem într-un stadiu avansat de finalizare a unui plan pentru un al doilea centru de date în Irlanda cu un furnizor de servicii terț, pe lângă site-ul anunțat anul trecut”, a spus el.
„De asemenea, suntem în discuții pentru a înființa un al treilea centru de date în Europa pentru a completa și mai mult operațiunile noastre planificate în Irlanda. Datele utilizatorilor TikTok europeni vor începe să migreze în acest an, continuând în 2024”, a spus Waterworth.
Compania a raportat vineri, de asemenea, în medie 125 de milioane de utilizatori activi lunar în UE, între august 2022 și ianuarie 2023, supunând-o unor reguli mai stricte ale UE privind conținutul online, cunoscute sub numele de Digital Services Act (DSA).

DSA etichetează companiile cu peste 45 de milioane de utilizatori drept platforme online foarte mari și le solicită să facă management al riscului, audit extern și independent, să partajeze date cu autoritățile și cercetătorii și să adopte un cod de conduită.
Comisia Europeană a acordat platformelor online și motoarelor de căutare termen până pe 17 februarie pentru a-și publica utilizatorii activi lunar. Platformele online foarte mari au la dispoziție patru luni pentru a respecta regulile sau riscă să le fie interzisă activitatea pe teritoriul UE.
Twitter a declarat joi că are în medie 100,9 milioane de utilizatori lunari în UE, pe baza unei estimări pentru ultimele 45 de zile.
Alphabet a furnizat un set de numere bazat pe conturile utilizatorilor și un alt set bazat pe destinatarii deconectați, spunând că utilizatorii pot accesa serviciile sale indiferent dacă se conectează la un cont sau când sunt deconectați.
Se spune că numărul mediu lunar de utilizatori conectați a totalizat 278,6 milioane la Google Maps, 274,6 milioane la Google Play, 332 milioane la Google Search, 74,9 milioane la Cumpărături și 401,7 milioane la YouTube.
La începutul acestei săptămâni, Meta Platform a declarat că a avut 255 de milioane de utilizatori activi lunar medii pe Facebook în UE și aproximativ 250 de milioane de utilizatori activi lunari medii pe Instagram în ultimele șase luni ale anului 2022.