Un joc mobil japonez denumit Travel Frog are parte de un succes incredibil in Asia, in tari precum China continentală, Hong Kong și Taiwan, atingând o coardă sensibila a multor oameni pentru care ideea de a „câștiga” în viață pare imposibilă.
Travel Frog, sau Tabi Kaeru, a fost in topul aplicatiilor de pe Apple App Store în China continentală, Hong Kong și Taiwan de la lansarea sa acum două luni. A fost descărcat de 4 milioane de ori in China din decembrie, potrivit BBC. Creat de Hit-Point, compania japoneză responsabilă pentru popularul Kitty Collector (Neko Atsume) în 2014, jocul implică ajutarea unei broaste să se pregătească pentru călătoria ei singuratica, oferindu-i alimente și bani – totuși jucătorul nu are control asupra momentului și locului unde broasca merge sau când se va întoarce. Broasca comunică cu jucătorul, ironic pentru un joc digital, prin intermediul unor cărți poștale din destinațiile sale de călătorie.
Jocul este ușor de jucat, iar unii jucători au spus că îi ajută să se gândească la părinți și se referă la anxietatea părinților lor în legătură cu ei. Dar mulți jucători spun, de asemenea, că găsesc jocul atrăgător din cauza abordării sale filosofice, care ii învață că trebuie să faca pentru a renunța la control pentru a avansa.
Blogul din Hong Kong Refract a comentat ca jocul a fost o reflectare a asa-numitului „budism” , atitudine adoptata de tineri, atat in Hong Kong cat si pe continent. Prinsi într-un viitor care nu poate fi atins și avand așteptări mari din cauza costurilor ridicate al chiriilor și de trai, acestia ar putea să învețe să renunțe la ambițiile lor și să trăiască o viață minimalistă.
„Trebuie să pregătiți mâncare pentru broască, dar nu aveți niciun control asupra locului său, sau câte cărți poștale le va trimite acasă. Astfel de incertitudini în relațiile interpersonale sunt foarte post-moderne și „foarte Wong Kar-wai”, scrie blogul, referindu-se la regizorul din Hong Kong care meditează asupra fluidității și imprevizibilității relațiilor în filme precum Chungking Express. „Când joci un joc în care nu poți forma strategii de câștigat, nu poți să te schimbi și să scapi de singurătate.”
În Hong Kong, jocul a prins foarte mult în rândul profesioniștilor cu varste peste treizeci de ani.
Yan Lam, student în domeniul științelor sociale de la Universitatea Chineză din Hong Kong, descoperă că jocul nu are caracter competitiv și că are scopul de a distrage atenția față de viața aglomerată, în care jucatorii trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru programul și termenele limită. Ea a spus că accentul jocului nu are legătură cu câștigarea, ci despre continuarea vieții cu realizarea ca nu este posibil să avem control asupra fiecărui aspect al acesteia.
„Nu cred că ceva este important pentru toată lumea la sfârșitul zilei. Jocul este foarte zen „, spune Lam, care este in varsta de 30 de ani.
Autorul taiwanez Lu Chiu-yuan a rezumat cele mai mari lectii ale jocului: „Solitudinea este natura vietii. Fiți amabili cu oamenii din jurul vostru, deoarece pot pleca în orice moment fără niciun motiv. Și când vine timpul separării, trebuie să renunți, altfel vei suferi de durere.