Vamesii de frontiera chinezi se pare că instalează aplicații de supraveghere pe telefoanele unor călători care decid sa viziteze aceasta tara. Potrivit unei investigații efectuate de publicatiile The Guardian, The New York Times și Süddeutsche Zeitung, aplicația extrage e-mailuri, texte și contacte, precum și informații despre dispozitiv.
Fără a notifica proprietarii de telefoane, polițiștii de frontieră au instalat aplicația atunci când oamenii au încearcat să treacă frontiera dintre Kârgâzstan până la regiunea Xinjiang, o zonă în care guvernul chinez a restricționat mult timp libertățile populației musulmane.
Călătorii care trec granița au fost rugați să predea telefoanele și parolele acestora oficialilor chinezi. Unele telefoane Android au fost returnate cu o aplicație numită „Fēng cai”. Potrivit Guardian, nu există o traducere în limba engleză, dar are legătură cu albinele care colectează miere.
Turiștii spun că nu au fost avertizați de autorități în prealabil sau nu au spus despre ce caută software-ul sau că informațiile lor sunt luate.
Experții în domeniul securității cibernetice spun că aplicația ar putea fi utilizată pentru a căuta in telefon o listă de conținut pe care autoritățile îl consideră problematic – de la texte asociate extremismului islamist la informații despre postul în timpul Ramadanului și muzică a formației japoneze Metal Unholy Grave. Aplicația nu a apărut pe niciun iPhone, dar aceste dispozitive sunt de asemenea luate într-o cameră separată, unde pot fi conectate și scanate.
Se pare că, în majoritatea cazurilor, aplicația este dezinstalată înainte ca telefonul să fie returnat, dar unii călători au găsit aplicatia pe telefon chiar si dupa ce au primit telefoanele inapoi, uneori chiar si dupa o ora de asteptare. Nu este clar unde se duc toate informațiile extrase și cât timp sunt stocate. Deși nu există dovezi că datele sunt folosite pentru a urmări persoanele mai târziu în călătoriile lor, informațiile pe care le colectează ar permite autorităților să localizeze pe cineva dacă datele sunt utilizate împreună cu detalii despre locația telefonului.
Desigur si telefoanele fara garantie sunt scanate de oficialii din SUA, insa acest tip de supraveghere este prea comun în regiunea Xinjiang din China, unde țara a vizat musulmanii din Uighur.
S-a constatat de asemenea si că o firmă de recunoaștere facială urmărește peste 2,5 milioane de oameni in zona respectiva. Chiar si asa aceasta practica este mai alarmantă, având în vedere că este efectuată de o țară în care chiar și cea mai mică asociere politică vă poate aduce în închisoare.
Oficialii chinezi nu au dorit sa raspunda presei cu privire la aceasta aplicatie insa anterior, guvernul chinez a apărat supravegherea hi-tech a cetățenilor din Xinjiang, declarând că a îmbunătățit securitatea în regiune.