UE aproba norme noi care ar putea “distruge INTERNETUL așa cum îl cunoaștem”

Now Reading
UE aproba norme noi care ar putea “distruge INTERNETUL așa cum îl cunoaștem”


Un comitet al UE a aprobat două noi reguli privind drepturile de autor pe care opozantii le contesta din cauza faptului ca ar putea distruge internetul așa cum il știm.

Cele două noi reguli controversate – cunoscute sub numele de articolul 11 și articolul 13 – introduc noi modificări de amploare ale modului în care funcționează webul.

Articolul 13 a fost criticat de agenți care susțin că ar putea forța companiile de internet să “interzică meme-urile”, de exemplu. Este necesar ca toate site-urile web să controleze postările si sa le compare cu o baza de date cu drepturi de autor și să elimine postarile care sunt marcate ca incalcand drepturi de autor.

Acest lucru ar putea însemna ca meme-urile – care adesea utilizează imagini preluate din filme sau emisiuni TV – ar putea fi eliminate de site-urile web. Sistemul este, de asemenea, susceptibil de a merge prost, spun opozantii, arătând exemple anterioare si cazuri în care sistemele automatizate ale YouTube au eliminat o varietate de clipuri care erau complet nevinovate.


Este posibil ca siturile mai mici să nu poată menține o infrastructură atât de complicată pentru scanarea postărilor și, prin urmare, să nu poată continua să funcționeze, declară activiștii. Unele companii și site-uri au fost deja nevoite să se închidă ca urmare a noilor reguli UE privind datele GDPR.

Acest regulament a fost intens criticat de o mulțime de experți de internet, mulți dintre ei implicați în crearea tehnologiilor și serviciilor centrale ale internetului. O scrisoare deschisă publicată săptămâna trecută a fost semnată de mai mult de 70 de experți, inclusiv creatorul webului Tim Berners-Lee, co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales și pionierul internetului, Vint Cerf.

“Prin solicitarea ca platformele Internet să efectueze filtrarea automată a întregului conținut încărcat de utilizatori, articolul 13 face un pas fără precedent spre transformarea Internetului, de la o platformă deschisă de partajare și inovare, într-un instrument pentru supravegherea și controlul automatizat al utilizatorilor săi “, se arata in scrisoarea deschisa.

Autorii remarcă faptul că drepturile de autor sunt o parte importantă a legii, care există pentru a încuraja creatorii să se asigure că munca lor este protejata in intreaga lume. Dar sistemele automate considerate de UE nu sunt modalitățile potrivite de a controla acest lucru, susțin ei.

“Susținem luarea în considerare a măsurilor care ar îmbunătăți capacitatea creatorilor de a primi remunerații corecte pentru utilizarea on-line a operelor lor”, se arată în scrisoare. “Dar nu putem sprijini articolul 13, care ar mandata platformele de internet să încorporeze o infrastructură automată de monitorizare și cenzură adânca în rețelele lor”.

Drepturile de autor includ excepții pentru utilizarea specifică a unor materiale, cum ar fi parodiile. Dar aceste protecții sunt diferite în fiecare țară UE și este puțin probabil ca sistemele automate de blocare să le poată detecta oricum – ceea ce duce la sugestii că numeroase meme-uri vor fi eliminate doar pentru că este cel mai sigur asa, conform europarlamentarului german Julia Reda.

Articolul 11 introduce o “taxă de legătură”, care impune ca companiile de internet să obțină permisiunea editorilor de a utiliza un fragment al activității lor. Pe site-uri precum Google și Twitter, de exemplu, o mică parte a articolului este de obicei afișată înainte ca cineva să facă clic pentru a vedea în întregime articolul – dar, conform noii reguli, acele companii de tehnologie ar trebui sa aiba permisiunea și chiar ar trebui sa plăteasca să utilizeze acel extras.

O scrisoare semnată de 169 de cadre universitare a susținut că noua regulă “ar împiedica probabil fluxul liber de informații de importanță vitală pentru democrație”.

Deși noile norme au fost aprobate de comisia JURI a UE, acestea nu vor intra în vigoare până când nu vor fi adoptate de Parlamentul European. Activiștii au cerut deputaților europeni să respingă regulamentele.

“Articolul 13 trebuie să cada. Parlamentul UE va avea încă o șansă să elimine această lege îngrozitoare “, a declarat Jim Killock, directorul executiv al grupului Open Rights Group. “Obligația Parlamentului European este de a apăra cetățenii de legile nedrepte și incorecte. Deputații europeni trebuie să respingă această lege, care ar crea un regim de drepturi de autor care să vizeze orice imagine, text, memorie sau video care pare să includă materiale de autor, chiar și atunci când este vorba despre materiale legale.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Bogdan Chirea