Meta se bucură de direcționarea anunțurilor, dar poate fi nevoită să-și diminueze utilizarea tehnologiei în Europa. Sursele Wall Street Journal susțin că Comitetul European pentru Protecția Datelor (EDPB) al UE a decis că Meta nu poate solicita utilizatorilor să accepte reclame personalizate.
Conform anunțului puteți renunța la anunțurile direcționate pe Facebook sau Instagram dacă preferați să nu lăsați rețelele sociale să vă urmărească activitatea. Puteți refuza deja anunțurile personalizate folosind date din aplicații și site-uri terță parte.
Decizia consiliului nu ar forța direct compania Meta să schimbe modul de afișare a reclamelor. Mai degrabă, ar cere Comisiei pentru protecția datelor din Irlanda să aplice ordine care să respecte legile. Întrucât operațiunile europene ale Meta au sediul oficial în Irlanda, compania ar trebui să se conformeze.
Ambele consilii de date au recunoscut că au existat decizii, dar nu au comentat ce presupuneau acestea. Un purtător de cuvânt al gigantului rețelelor sociale a spus că este „prea devreme pentru a specula” și că UE ar putea oferi în continuare sprijin legal pentru reclamele vizate. Compania a susținut că s-a implicat „pe deplin” cu anchetele Comisiei pentru protecția datelor.
„Aceasta nu este decizia finală și este prea devreme pentru a specula. GDPR permite o serie de baze legale în baza cărora datele pot fi prelucrate, dincolo de consimțământul sau executarea unui contract. Conform GDPR nu există o ierarhie între aceste baze legale, și nici una nu ar trebui considerată mai bună decât oricare alta. Ne-am implicat pe deplin cu DPC cu privire la anchetele lor și vom continua să luăm legătura cu ei pe măsură ce își finalizează decizia.”,
Meta

Dacă UE restricționează aceste reclame personalizate pe care le poate folosi Meta, aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra profitului companiei. Având mai puțini utilizatori dispuși să accepte anunțuri direcționate, este posibil ca mai puțini oameni să facă clic pe acele anunțuri și să încurajeze agenții de publicitate să cheltuiască mai mult pe campanii. Gigantul Meta era deja îngrijorat de transparența de urmărire a aplicațiilor de la Apple și a avertizat că ar putea costa pierderi de 10 miliarde de dolari în vânzări atunci când a fost lansată în 2021. Măsura europeană raportată s-ar putea dovedi și ea costisitoare, mai ales că ar afecta și dispozitivele Android și web-ul.
UE ar putea să nu fie foarte înțelegătoare, deoarece oficialii săi au penalizat Meta de mai multe ori pentru presupuse încălcări ale confidențialității. Meta s-a confruntat cu o amendă de 402 de milioane de dolari în septembrie din cauza setărilor de confidențialitate a copiilor presupuse ilegale de pe Instagram și chiar luna trecută a primit o amendă de 277 de milioane de dolari pentru măsuri de protecție presupuse inadecvate împotriva protecției datelor. Asta pe lângă o investigație privind posibila coluziune cu Google în reclamele grafice. Pur și simplu vorbind, Uniunea este hotărâtă să împiedice Meta să tranzacționeze datele fără consimțământul oamenilor.