Giganții tehnologici americani vor trebui să furnizeze mai multe date despre reclamele politice vizate sau să riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală în conformitate cu proiectele de reglemenate ale UE, parte a represiunii blocului împotriva dezinformarii în timpul alegerilor.
Măsura ce vizează reclamele politice este cea mai recentă mișcare a UE de a controla puterea unității Alphabet Google, Facebook și a altor giganți ai rețelelor sociale și de a îi obliga să fie mai responsabili și mai transparenți.
„Piața internă (UE) nu este în prezent pregătită pentru a oferi publicitate politică la un standard înalt de transparență pentru a asigura un proces democratic echitabil și deschis în toate statele membre”, se arată în proiectul de 39 de pagini.
Lucrarea definește publicitatea politică ca fiind publicarea unui mesaj de către un actor politic, cum ar fi un individ sau un partid politic european sau o alianță, pentru a influența rezultatul unei alegeri sau al unui referendum, al unui proces legislativ sau de reglementare sau al comportamentului de vot.
Fiecare reclamă va trebui să includă o declarație care să ateste că este o reclamă politică, numele sponsorului, sumele cumulate cheltuite sau alte beneficii primite pentru anunț și alte detalii care arată contextul mai larg al reclamei și scopurile acestuia.
Politicienii sau alții care își fac publicitate campaniilor pe site-urile companiilor de tehnologie vor trebui să declare acest lucru companiilor. Proiectul propune, de asemenea, interzicerea indirectă a unor tehnici opace, deoarece fie companiile pot explica ceea ce fac, fie nu pot.
Conținutul organic, cum ar fi politicienii care postează ceva pe Twitter sau Facebook fără nicio plată, va fi exceptat de la reguli.
Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova, care va prezenta proiectul de reguli joi, a declarat luna trecută într-un tweet că încercarea de a influența alegerile nu poate fi o cursă între metode murdare.
Comisia va trebui să rezolve detalii cu legislatorii UE și cu țările UE înainte de a putea adopta legislația în 2023.