Când producătorul român de software UiPath a obținut statutul de unicorn, drept companie de un miliard de dolari în martie 2018, fondatorii au știut imediat că valoarea acestui start-up din București tocmai a crescut și mai mult. UiPath, evaluată acum la aproape 20 de miliarde de dolari de la intrarea la bursă la Bursa de Valori din New York în aprilie anul trecut, a transformat scena start-up-urilor din România, punând în lumină promisiunea tehnologică emergentă a țării pentru investitorii globali și stimulând tinerii antreprenori să își înființeze propriile companii, scriu jurnaliștii agenției Reuters.
În timp ce țări din Europa centrală, cum ar fi Polonia și Republica Cehă, s-au impus ca un hub pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei, România a rămas în urmă.
România s-a lăudat, de asemenea, cu o lungă tradiție de a produce absolvenți puternici în matematică și informatică, dar până la UiPath distanța față de principalele centre de investiții, un peisaj politic instabil și percepția riscului ridicat au ținut investițiile la distanță, spun investitorii și fondatorii.
Traiectoria UiPath ne poate face să ne ducem cu gândul la Suedia, unde fondatorii și directorii poveștilor de succes timpurii, cum ar fi Skype, Spotify și Klarna au direcționat investițiile către noi start-up-uri.
Susținut de oameni precum Accel, Dragoneer și Coatue Management, UiPath folosește inteligența artificială și instrumente low-code pentru a ajuta corporațiile și agențiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea și resursele umane.
Veteranii UiPath, capitaliștii de risc și antreprenorii în curs de dezvoltare din România spun că succesul producătorului de software i-a încurajat pe tinerii antreprenori care ar putea să nu fi intrat în afaceri pentru ei înșiși cu câțiva ani în urmă.
Cofondatorul UiPath Daniel Dines, un fost director Microsoft care a lansat compania românească cu o echipă de 10 într-un apartament din București în 2005, crede că compania sa a schimbat peisajul din România.
O serie de directori UiPath, din trecut și din prezent, au decis să investească o parte din noua lor bogăție în companii locale emergente și oferă mentorat pentru viitorii fondatori.
Fostul director al UiPath, Marius Istrate, a părăsit producătorul de software în 2020 și acum investește cu normă întreagă în companii precum start-up-ul de servicii de infrastructură cloud Bunnyshell și dezvoltatorul de automatizare a marketingului de recrutare Smart Dreamers.
Fostul șef al departamentului de creștere al UiPath, Vlad Ionescu, care a început să investească în 2019 și acum este director de marketing la start-up-ul de automatizare retail Tokinomo, deține, printre altele, o participație în firma de securitate biometrică Typing DNA.
Investițiile în ecosistemul start-up-urilor din România, excluzând UiPath și alte companii mari, au crescut de la 14 tranzacții evaluate la aproximativ 8,2 milioane de euro (9,33 milioane de dolari) în 2017 la aproximativ 50 de tranzacții evaluate la 81 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, potrivit datelor din România oferite de fondul de capital de risc GapMinder, care a fost creat în 2018.