Un inginer român a creat un program care citește discuțiile de pe Internet

Now Reading
Un inginer român a creat un program care citește discuțiile de pe Internet


Un român s-a aflat printre câştigătorii de la Premiile Europene pentru Jurnalism mai bun. Numele lui este Claudiu Musat si este fondatorul platformei ObViz, un program care citeşte şi analizează discuţiile de pe internet, iar apoi face un rezumat al conversațiilor.

Obviz căuta pe internet subiecte pe o anumită temă oferită, cum ar fi vaccinurile, controlul armelor şi pedeapsa cu moartea, le analizează şi extrage părerile pro sau contra din ele, pentru ca mai apoi să creeze un raport.
Produsul românului ajută instituţiile media, şi nu numai, să descopere adevărul din spatele unor dispute.

ObViz foloseşte un algoritm care detectează certurile şi discuţiile pe internet, după ce citeşte toate informaţiile despre un subiect. Cititorul primeşte apoi un rezumat mai uşor de înţeles, cu argumente pro şi contra. Practic utilizatorii pot afla opinii din ambele tabere, lucru pe care nu-l pot face mereu pe internet, unde feed-ul de Facebook le serveşte, de multe ori, informaţii doar despre o anumită parte a disputei. Potrivit echipei de la Lausanne, ObViz poate fi integrat de publisheri, de companii de media, pentru a vedea care sunt opiniile despre un anumit subiect şi cum se schimbă ele. Astfel, jurnaliştii pot crea articole cu puncte de vedere mai echilibrate, despre care studiile au arătat că atrag mai mult utilizatorii.

image-2015-05-25-20185733-41-grafic-widget-articole-obviz

Claudiu Cristian Muşat, fondatorul platformei, a terminat doctoratul său în 2011, la Politehnica din Bucureşti, la facultatea de Computer Science. Teza lui de doctorat a fost „Analiza opiniilor implicite în textele economice“. Interesul său a continuat pe aceeaşi temă, a înţelegerii semnatice a lucrurilor cu ajutorul inteligenţei artificiale.

PUBLICITATE


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA