Achiziția de către Microsoft a Activision Blizzard, în valoare de 69 de miliarde de dolari, s-a confruntat cu provocări din partea autorităților de reglementare din întreaga lume, dar tranzacția s-a îndreptat încet spre finalizare în ultimele luni. Totuși, ar putea fi distrusă de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA, care este probabil să lanseze un proces antitrust pentru a bloca preluarea Activision.
Potrivit Politico, care citează trei persoane care au cunoștință de cauză, un proces FTC nu este garantat. Publicația adaugă că cei patru comisari ai FTC încă nu au votat o plângere sau nu se întâlnesc cu avocații companiilor. Dar, având în vedere că personalul FTC analizează acordul, se pare că organismul american este sceptic față de argumentele celor doi giganți din tehnologie, iar un proces pare a fi cel mai probabil rezultat.
Cea mai mare parte a investigației FTC a fost finalizată, șeful executivului Microsoft, Satya Nadella, și șeful Activision, Bobby Kotick, fiind deja citați, potrivit unor persoane familiare cu problema. Dacă va există un proces, probabil că va ajunge în instanță luna viitoare.
Acordul a fost, de asemenea, supus unui control sporit din partea Autorității pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie. Încă o dată, majoritatea obiecțiilor sunt de la Sony, care crede că Microsoft va face seria Call of Duty exclusivă pentru Xbox/PC. Acest lucru se întâmplă în ciuda asigurărilor repetate de la firma din Redmond că o astfel de mișcare nu se va întâmpla. Microsoft a oferit chiar celor de la Sony un contract de 10 ani pentru a păstra franciza pe PlayStation.

În argumentele prezentate de Sony organului de supraveghere din Regatul Unit, a remarcat că alte jocuri nu pot concura cu CoD, citând Battlefield ca exemplu. „În ciuda asemănărilor dintre Call of Duty și Battlefield și în ciuda istoricului EA în dezvoltarea altor francize AAA de succes (cum ar fi FIFA, Mass Effect, Need for Speed și Star Wars: Battlefront) — franciza Battlefield nu poate ține pasul. Din august 2021, au fost vândute peste 400 de milioane de jocuri Call of Duty, în timp ce Battlefield a vândut doar 88,7 milioane de copii”, au spus avocații Sony.
Interesant este că documentele Sony fac referire și la PlayStation 6. Compania crede că consola nu va ajunge pe piață cel puțin până în 2027, oferind consolei PS5 un ciclu de viață de șapte ani.
Autoritățile de reglementare din Arabia Saudită și Brazilia au aprobat achiziția Microsoft. Încă așteaptă să primească aprobarea în alte țări, inclusiv în Marea Britanie, care a dat 1 martie ca termen limită pentru decizia sa finală. Ancheta Comisiei Europene este, de asemenea, în derulare. Cu un posibil proces FTC la orizont, preluarea Activision ar putea să fie un eșec…