Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii. Asadar, este momentul potrivit sa vorbim din nou despre cele mai importante resurse online ce iti permit sa descarci sau sa citesti carti oline in mod gratuit.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului.
Bibliotecile clasice, adica cele in care te poti duce sa imprumuti, sa rasfoiesi si sa citesti o carte sunt din ce in ce mai putin vizitate, mai ales ca acum poti sa descarci si sa citesti o carte online, fie pe un laptop, fie pe telefon.
Exista de astfel magazine online dedicate de unde iti poti cumpara carti, Google Play oferind o sectiune de carti, fie contra cost, fie cu bani. Magazinul Windows Store a inglobat de ceva vreme o sectiune dedicata pentru carti.
Revenind la Google Play, o vizita pe pagina de start va va afisa o lista de carti ce pot fi citite in mod gratuit, cu alte cuvinte nu aveti nevoie decat de un cont.
O navigare detaliata prin sectiunea de carti va afisa o lista generoasa de carti online pe care le puteti descarca sub forma de e-book in mod gratuit. Spre exemplu in biblioteca mea de carti se afla, printre altele:
- Amintiri din copilarie, de Ion Creanga
- Mara, de Ioan Slavici
- Tanase Scatiu, de Duiliu Zamfirescu
- Ion, de Liviu Rebreanu
- Padurea spanzuratilor, de Liviu Rebreanu
- Moara cu Noroc, de Ioan Slavici
Dupa cum se observa le puteti chiar descarca sub forma de fisier EPUB sau PDF, pentru a le citi gratuit pe orice tip de dispozitiv electronic. Pentru a deschide fisierele PDF trebuie sa urmati acesti pasi.
Daca aveti un telefon cu sistem de operare iOS cea mai buna metoda de a descoperi carti pe care sa la citesti este folosirea aplicatiei Apple Books (Carti). Aceasta include o sectiune de carti gratuite pe care le puteti descarca si citi de pe telefon. Citirea cartii se face printr-un simplu swipe care deruleaza paginile.
Spre deosebire de o carte scanata, citirea unei carti prin intermediul aplicatiei Carti se face mai simplu cu ajutorul controalelor ce iti permit sa maresti sau sa micsorezi textul, sa schimbi culoare de fundal, fontul sau luminozitatea.
O serie de edituri de la noi ofera pe site-urile lor mai multe titluri gratuite pe care cititorii le pot descara sau citi. Am gasit carti gratuite in biblioteca Polirom, carti ce incep de la 2 lei la cei de la Litera, sau de la 5 lei la cei de la Elefant.ro.
Exista de asemenea o serie intreaga de alte site-uri ce va ofera acces la resurse bogate de carti, chiar daca unele dintre ele sunt scanate, precum website-ul Scribd, de unde poti descarca o multime de carti online gratis din toate domeniile.
Va recomand o vizita si in sectiunile digitale ale Bibiliotecii Nationale Romane sau a site-urilor bibliotecilor judetene din zona in care va aflati pentru ca este posibil sa gasiti o serie intreaba de publicatii extrem de interesante. Am aflat de asemenea despre existenta fundatiei Europeana, ce colaborează cu mii de arhive, biblioteci și muzee europene pentru a împărtăși moștenirea culturală în scopuri educative, de cercetare și divertisment. Proiectul Europeana Collections oferă acces la peste 50 de milioane de articole digitizate: cărți, muzică, lucrări de artă și multe altele, utilizând instrumente de căutare și filtrare avansate, pentru a găsi cu ușurință ceea ce căutați.Pentru a afla mai multe despre Europeana și modul în care vă puteți implica, accesați Europeana Pro.