Ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a iterat perspectiva sancționării marilor retele sociale pentru ceea ce a numit „abuzuri sistematice” ale libertății de exprimare in Ungaria.
Ministrul a spus că se va întâlni cu organismul de reglementare concurential din Ungaria pentru a discuta posibile sancțiuni pentru ceea ce a descris drept practici comerciale neloiale de catre marile retele sociale, precum și pentru a convoca o reuniune a comitetului pentru libertatea digitală al țării.
Într-un val din ce în ce mai mare de critici, unii oficiali guvernamentali se plâng de ceea ce au descris drept eforturi ale companiilor de social media, inclusiv Facebook, de a limita punctele de vedere conservatoare pe platformele lor.
Prim-ministrul Viktor Orban a transformat mass-media publică a Ungariei într-un purtător de cuvânt obedient și controlează părți mari din mass-media privată, permițând ca agenda sa să fie difuzată în mod vizibil.
Dar premierul de dreapta se confruntă cu cea mai grea provocare de pana acum din guvernarea sa de zece ani. Alegerile parlamentare de anul viitor vor fi extrem de dificile, pe masura ce Ungaria se lupta in continuare cu pandemia COVID-19 și o opoziție unită, cu sondaje care arată o cursă foarte stransa.
Cenzura din umbra înseamnă actul furnizorilor de rețele sociale de a cenzura în secret, în scopuri politice, restricționând vizibilitatea și accesul profilului nostru de utilizator fără știrea noastră despre acest lucru ”, a spus Varga într-o postare pe Facebook.
„Pentru a reduce acoperirea, Facebook limitează, de asemenea, vizibilitatea opiniilor creștine, conservatoare, de dreapta. Am și experiență personală în acest sens ”, a spus Varga fără a elabora.
Varga are aproape 120.000 de urmăritori pe Facebook, în timp ce Orban are peste 1 milion, reprezentând peste 10% din populația maghiară. Primul ministru folosește frecvent Facebook pentru a anunța deciziile guvernamentale despre COVID-19 sau politica economică.

Ministrul a mai spus în postarea sa că problema ar trebui reglementată la nivelul Uniunii Europene, dar a spus că ar putea fi necesară o acțiune mai rapidă: „Din cauza abuzurilor sistematice, totuși, este posibil să trebuiască să ne intensificăm eforturile mai devreme”, a spus ea.
Comentariile sale vin la câteva zile după ce Polonia, aliată a guvernului de la Budapesta, a semnalat și ea o posibilă acțiune împotriva marilor companii de tehnologie, ministrul justiției declarând că companiile care elimină postarile pe care le consideră ofensive ar putea fi supuse unor amenzi.