Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru adoptarea Digital Markets Act (DMA), o lege antitrust cuprinzătoare menită să controleze Apple, Google, Meta și alți giganți ai tehnologiei.
Parlamentarii au ajuns la un acord „provizoriu” asupra legii joi, după ore de negocieri, a scris Parlamentul European într-o declarație.
Legea DMA din Uniunea Europeană ar putea avea implicații de anvergură, dintre care unele s-ar putea extinde dincolo de Europa. Cel mai remarcabil, una dintre prevederile principale ale DMA este că furnizorii de mesagerie ar trebui să-și facă serviciile interoperabile cu alte servicii.
„Legislatorii UE au convenit că cele mai mari servicii de mesagerie (cum ar fi Whatsapp, Facebook Messenger sau iMessage) vor trebui să se deschidă și să interoperezeu cu platforme de mesagerie mai mici, dacă solicită acest lucru”, a declarat Parlamentul UE în urma acordului.
Deocamdată nu este clar dacă această cerință s-ar aplica și interoperabilității între marile platforme de mesagerie. Parlamentul a scris că prevederile de interoperabilitate pentru rețelele sociale „vor fi evaluate în viitor”.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Apple a declarat că compania este „îngrijorată” de unele aspecte ale legii.
„Rămânem îngrijorați că unele prevederi ale DMA aprobată de vor crea vulnerabilități inutile de confidențialitate și securitate pentru utilizatorii noștri, în timp ce altele ne vor interzice să percepem taxe pentru proprietatea intelectuală în care investim foarte mult. Credem profund în concurență și în crearea de piețe competitive înfloritoare în întreaga lume și vom continua să lucrăm cu părțile interesate din întreaga Europă în speranța de a atenua aceste vulnerabilități.”
a spus Apple
Șeful companiei WhatsApp, Will Cathcart, a scris pe Twitter că speră că legea este „extrem de atentă”. „Interoperabilitatea poate avea beneficii, dar dacă nu este făcută cu atenție, acest lucru ar putea provoca o slăbire tragică a securității și a vieții private în Europa”, a spus el.
De asemenea, DMA interzice companiilor să „combine datele personale pentru publicitate direcționată” fără consimțământul explicit, o mișcare care ar putea limita capacitatea Meta și a altora de a difuza reclame direcționate utilizatorilor. După cum subliniază The New York Times, există încă multe întrebări cu privire la modul în care legislatorii europeni vor aplica aceste noi reguli, iar companiile în cauză ar putea avea provocări legale.
Propunerile anterioare ale legii au inclus și prevederi care ar schimba modul în care Apple și Google își conduceau magazinele de aplicații. Conform regulilor propuse, Apple ar trebui să permită utilizatorilor să instaleze aplicații din alte magazine, iar atât Apple, cât și Google ar trebui să permită dezvoltatorilor să-și folosească propriile sisteme de plată; magazinele Google Play și Appstore și își folosesc propriile metode de facturare. Nu este clar dacă aceste prevederi au fost incluse în cel mai recent acord.