Comisia Europeană a atribuit luni contracte pentru lansarea constelației de sateliți IRIS², un proiect întârziat, dar esențial, cu o valoare de 10,6 miliarde de euro (aproximativ 11,13 miliarde de dolari). Această inițiativă reprezintă răspunsul Europei la rețelele rapide de internet precum Starlink dezvoltată de Elon Musk și alte sisteme emergente similare.
Ce este IRIS² și de ce este important?
IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) este o constelație multi-orbit formată din peste 280 de sateliți. Proiectul va asigura o rețea criptată de comunicații pentru guvernele și agențiile publice din Uniunea Europeană și va sprijini dezvoltarea de noi servicii comerciale.
„Într-un context geopolitic tot mai complex, asigurarea unor comunicații guvernamentale rezistente, securizate și rapide este esențială”, a declarat Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA). El a subliniat, de asemenea, că acest proiect va stimula competitivitatea europeană și va crea locuri de muncă.
Al treilea mare proiect spațial al UE
IRIS² este al treilea proiect spațial major al Uniunii Europene, după sistemul de navigație Galileo și rețeaua de observație a Pământului Copernicus, utilizată pentru monitorizarea schimbărilor climatice. Proiectul a întâmpinat dificultăți din cauza disputelor legate de distribuirea lucrărilor industriale și a îngrijorărilor privind costurile, în special din partea Germaniei. Totuși, extinderea rapidă a constelației Starlink a impulsionat eforturile de consolidare a suveranității digitale europene.
Cine sunt partenerii și cum se va derula proiectul?
Dezvoltarea IRIS² este finanțată parțial de UE și implică un consorțiu format din trei operatori de sateliți:
- Eutelsat
- Hispasat
- SES
Se preconizează că primul satelit va fi lansat la mijlocul anului 2029, iar implementarea completă va fi finalizată până la sfârșitul anului 2030. Proiectul este coordonat de Agenția Spațială Europeană și va fi operat dintr-un centru de control situat în Italia.
Provocări pentru industria europeană de sateliți
Principalii producători europeni de sateliți, Airbus și Thales Alenia Space, au renunțat la consorțiul inițial SpaceRise din cauza riscurilor economice și a pierderilor pe alte proiecte. Deși nu mai sunt membri cu drepturi depline ai consorțiului IRIS², cele două companii vor contribui ca furnizori.
Industria europeană de sateliți se confruntă cu dificultăți din cauza dominației Starlink, care reprezintă deja două treimi din sateliții aflați pe orbită, și a scăderii cererii pentru sateliți comerciali de mari dimensiuni. În plus, competiția este în creștere și din partea proiectului Kuiper al companiei Amazon.
Presiune pentru colaborare în domeniul securității
IRIS² vine într-un moment în care presiunea asupra țărilor europene de a colabora în domeniul apărării și securității este tot mai mare. Totuși, proiectul a fost umbrit de avansurile rapide ale Starlink și Kuiper. Viitorul proiectului a fost incert după plecarea, în septembrie, a fostului comisar pentru Piața Internă, Thierry Breton, unul dintre cei mai mari susținători ai acestui plan.
De asemenea, start-up-ul german de tehnologie pentru apărare Helsing a avertizat că întârzierile în finanțare riscă să lase IRIS² în urmă în ceea ce privește cele mai recente progrese în inteligența artificială.
Investiții și perspective
Costul total al proiectului este estimat la 10,6 miliarde de euro, sumă ce include și fonduri private. IRIS² este un pas important pentru asigurarea suveranității digitale a Europei și pentru reducerea dependenței de rețelele străine. Prin această inițiativă, Uniunea Europeană își propune să devină un jucător puternic în domeniul comunicațiilor securizate prin satelit și să sprijine dezvoltarea economică și tehnologică a regiunii.