Un gamer din 10 (aproximativ 179 milioane la nivel global) a trecut prin situatia de a li se fura ID-ul de catre hackeri – ceea ce ar putea valora pana la 347 miliarde de dolari la nivel global. Aceste informatii fac parte din cercetarea globala realizata de Kaspersky, care a oferit, de asemenea, sfaturi utile pentru a evita aceasta problema si alte incidente neplacute asociate gaming-ului.
Noua cercetare a fost comandata de Kaspersky si realizata de Savanta in noiembrie 2020, pentru a analiza starea globala a gaming-ului in 2020. Potrivit celor 5.031 de gameri chestionati in 17 tari, aproape o cincime (19%) au fost, de asemenea, hartuiti in timpul jocurilor. Aceasta tendinta ingrijoratoare este si mai raspandita in Rusia (44%), Arabia Saudita (27%), Turcia (28%) si SUA (27%).
Si mai rau, o treime (33%) dintre gameri au suferit de pe urma escrocheriilor online. Toate acestea combinate provoaca stres si anxietate pentru 31% dintre respondenti. Acest lucru este dezamagitor, deoarece ameliorarea stresului este pentru majoritatea dintre ei (62%) unul dintre motivele principale pentru care aleg sa se joace, alaturi de adrenalina (62%) si relatiile de prietenie (46%).
„Ca gamer, cand joci, este important sa iei in considerare de la bun inceput modul in care poti evita sau gestiona cel mai bine intalnirea cu agresori, escroci si hackeri. Actionand in timp util, poti scapa de aceste frici si te poti concentra asupra bucuriei jocului.”
a declarat Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky
Kaspersky propune sapte modalitati pentru ca un gamer sa fie in siguranta cand este vizat de hackeri:
- Cumparati din surse oficiale
Cumparati intotdeauna jocuri pentru computer fie de pe platforme cunoscute precum Steam si GOG, fie de pe site-urile oficiale ale dezvoltatorilor.
- Economisiti inteligent
Magazinele oficiale ofera adesea reduceri uimitoare sau chiar jocuri gratuite. Dar multe oferte primite pe e-mail pot fi inselatorii – accesati site-ul dezvoltatorului sau al magazinului pentru a vedea daca reducerea este mentionata si acolo – daca nu, nu este reala.
- Verificati politica de returnare
Inainte de a cumpara, verificati regulile magazinului in ceea ce priveste returnarea unui joc care nu va place sau care nu functioneaza pe computerul dumneavoastra.
- Folositi un card dedicat pentru cumparaturi online
In loc sa conectati un card care are toate economiile dumneavoastra, obtineti un card de debit pentru cumparaturi online si incarcati-l cand e cazul, cu ce sume aveti nevoie. In acest fel, chiar daca hackerii obtin acces la unul dintre site-urile pe care il utilizati, nu vor primi ceea ce isi doresc.
- Folositi o conexiune sigura
Va recomandam sa va conectati la magazinele online numai de acasa – sa va asigurati in mod corespunzator reteaua de acasa si sa utilizati produse precum Kaspersky VPN Secure Connection.
- Protejati-va conturile
Protejati-va contul pe Steam si Battle.net si pe orice profil de pe retelele sociale pe care il utilizati pentru a va conecta la magazinele de jocuri (dar nu utilizati conturile personale pentru a va conecta in alta parte).
- Protejati-va dispozitivele
Computerele, smartphone-urile si tabletele pe care le folositi pentru jocuri au si ele nevoie de protectie. O solutie de incredere, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, blocheaza site-urile si programele malware, trimite alerte cand apar probleme de securitate si, contrar conceptiei populare gresite, nu afecteaza in niciun fel jocul. Modul Gaming pe care il veti gasi in solutiile moderne de securitate se activeaza automat atunci cand jucati in modul full-screen.
Studiul „Generation Game” a fost comandat de Kaspersky si realizat de Savanta in noiembrie 2020, in peste 17 tari, cu 5.031 de respondenti. Toti respondentii aveau varsta sub 35 de ani, si erau reprezentati in mod egal pe sexe, varsta si criterii socioeconomice, acestia considerandu-se gameri care practica aceasta activitate cel putin 5-10 ore pe saptamana, pe computer.