Primul implant cerebral realizat de Neuralink se află încă în teste clinice pe oameni. Dar compania lucrează deja la un al doilea implant care promite să vindece orbirea, potrivit lui Elon Musk, proprietarul Neuralink.
„Blindsight este următorul produs Neuralink după Telepathy”, a scris el pe Twitter.
„Ar trebui să menționez că implantul Blindsight funcționează deja la maimuțe”, a adăugat el ulterior. „Rezoluția va fi scăzută la început, precum primele grafice Nintendo, dar în cele din urmă poate depăși viziunea umană normală”.
Musk a făcut acest comentariu la o zi după ce Neuralink a făcut o demonstrație a primului cip cerebral al companiei care funcționează în interiorul unui bărbat tetraplegic de 29 de ani, pe nume Nolan Arbaugh. Implantul a fost plasat în interiorul creierului său în luna ianuarie, iar de atunci tehnologia i-a oferit lui Arbaugh capacitatea de a controla cursorul unui mouse pe laptop prin intermediul gândurilor sale.
Poti urmari transmisiunea aici.
„Mai sunt încă multe de făcut, dar deja mi-a schimbat viața”, a declarat Arbaugh în timpul unei transmisiuni live de 9 minute. Datorită implantului, el a putut să joace șah și Civilization VI pe computerul său. Pentru a face acest lucru, cipul citește activitatea neuronală din creierul său și le traduce în comenzi la distanță bazate pe Bluetooth, care pot fi folosite pentru a controla un dispozitiv electronic, cum ar fi un mouse de calculator.
Neuralink nu a intrat în detalii tehnice despre modul în care funcționează implantul în interiorul lui Arbaugh și nici nu a furnizat o lucrare științifică despre rezultate. Dar transmisia live de miercuri a reprezentat o victorie publicitară pentru compania lui Musk, care s-a confruntat cu un anumit scepticism și îngrijorare în legătură cu tehnologia și practicile de testare ale companiei.
În tweet-urile sale, Musk a adăugat „nicio maimuță nu a murit sau a fost grav rănită de un dispozitiv Neuralink!”.
În noiembrie 2022, Musk a atins subiectul implantului Blindsight în timpul unei prezentări a companiei. „Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere vreodată, ca și cum s-ar fi născut orb, credem că putem restabili vederea. Pentru că partea vizuală a cortexului (creierului) este încă acolo”, a spus el la acea vreme.
Un alt obiectiv al companiei este utilizarea implanturilor pentru a realiza conexiunea dintre creier și membrele cu dizabilități, sau chiar cu membrele robotizate. „Pe termen lung, este posibil să redirecționăm semnalele de la cortexul motor al creierului dincolo de partea deteriorată a coloanei vertebrale pentru a le permite oamenilor să meargă din nou și să își folosească brațele în mod normal”, a adăugat Musk într-un alt tweet.