Începând de astăzi, utilizatorii Instagram pot raporta continutul de pe retea care poate fi considerat că este fals.
Instagram va folosi aceste raportari pentru a înțelege mai bine dezinformarea de pe platformă și pentru a-și antrena AI-ul pentru a detecta conținut fals.
În timp, Instagram va folosi feedback-ul, precum și alte „semnale” – cum ar fi vechimea unei postări și comportamentul anterior al contului – pentru a stabili dacă o postare trebuie revizuită de către verificatorii de fapt de la terți. Acest lucru este ușor diferit de programul pilot Instagram lansat în mai, care permite utilizatorilor să semnalizeze continut fals pentru revizuire de către verificatorii de fapt.
Pentru a semnala continut fals, utilizatorii vor face clic pe meniul cu trei puncte din colțul din dreapta sus al unei postări de pe Instagram. Acestia vor putea sa selecteze apoi optiunea „nu este adecvat” și vor alege „informații false”. Dacă o postare este într-adevăr incorectă, ea nu va fi ștearsă, dar va fi penalizata si afisata mult mai jos în fila Explorare și în paginile hashtag. Creatorul postării nu va fi anunțat atunci când conținutul lor va fi examinat și nu vor ști dacă verificatorul de date decide că este fals sau nu.
Postările Instagram vor fi revizuite de aceiași terți factori care verifică conținutul marcat pe Facebook. Facebook știe că are o problemă cu stirile false și folosește de ani buni verificatori de fapte. Una dintre aceste companii, Full Fact, a vorbit recent, spunând că algoritmii de verificare a faptelor folositi de Facebook au nevoie de multa munca pentru a functiona corect.
Facebook nu se grabeste întotdeauna sa lupte cu știrile false – a fost nevoie de trei ani pentru a aborda o problemă în Moldova – și a trebuit să-și apere decizia de a nu elimina știrile false din partea politicienilor.
Permiterea utilizatorilor să semnalizeze postări false pe Instagram s-ar putea să nu schimbe prea mult pe termen scurt, dar ar putea ajuta Facebook să creeze instrumente de detectare mai puternice.