Relatiile unilaterale, infloresc in intreaga lume pe fondul distantarii sociale si al lockdown-urilor nationale Covid-19. Un studiu global realizat pe mai mult de 15.000 de persoane din 25 de tari, de la compania de securitate Kaspersky, constata ca mai putin de jumatate (47%) dintre utilizatorii de social media cred ca influencerii pe care ii urmaresc online le ofera „o evadare din realitate”. Mai mult de unul din cinci utilizatori (21%) considera ca „ar putea fi prieteni” cu influencerii pe care care ii urmaresc si aproximativ aceelasi procent (22%) au apelat la trimiterea unor mesaje private unui influencer. In ciuda naturii acestor relatii, in mare masura virtuale, mai mult de o treime (34%) dintre utilizatorii de social media i-au intalnit chiar si in viata reala pe unii dintre influenceri, procentul acestora ajungand la 57% in SUA.
In timpul lockdown-urilor globale succesive, multi dintre noi am petrecut perioade lungi acasa si am apelat la prieteni virtuali pentru a inlocui vietile noastre sociale pierdute. Acest tip de relatie unilaterala are un impact puternic asupra multor vieti. Peste sapte din zece oameni (71%) spun ca invata lucruri noi de la influencerii pe care ii urmaresc in domenii precum sanatatea, hobby-urile, stilul si stirile.
Aproape un sfert (23%) afirma ca sunt „dependenti” de continutul influencerilor si unul din zece (10%) afirma chiar ca are un sentiment de absenta daca nu interactioneaza cu influencerii. Multi au cautat un contact direct cu influencerii din mediul online, cel mai frecvent prin comentariile la postarilor lor (37%) sau reactionand la postarile sau povestile lor (37%).
Cu toate acestea, retelele sociale au fost importante pentru multi oameni in timpul pandemiei, aproape sase din zece (59%) din intreaga lume spunand ca retelele sociale le-au oferit o conexiune vitala. Valoarea a fost cea mai mare in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani (71%), care se bazeaza pe social media pentru conectivitate. Persoanele din Vietnam (94%) si Africa de Sud (79%) sunt cele mai susceptibile de a spune ca social media este o conexiune vitala pentru ei, desi o treime dintre oamenii din intreaga lume (33%) spun ca au devenit mai putin toleranti fata de oamenii din social media in timpul pandemiei.
„Desi mai mult de jumatate (56%) dintre oameni sunt activi pe retelele sociale de mai bine de un deceniu, multi dintre noi aflam in continuare cum sa echilibram aspectele pozitivele ale acestor retele cu cele negative”
spune David Emm, cercetator principal in securitate pentru Kaspersky
„Este de inteles, cu lockdown-urile pe care le-am experimentat cu totii in ultimul an, ca oamenii vor gravita catre relatii online si parasociale pentru a preveni singuratatea si plictiseala, dar este crucial sa fie constienti de consecintele oversharing-ului online si sa poata adopta o abordare mai echilibrata.”
Cercetarile Kaspersky constata, de asemenea:
- Doua treimi (63%) dintre adultii din intreaga lume isi pot aminti o stire despre efectele negative ale retelelor sociale asupra confidentialitatii datelor si aproape opt din zece (78%) dintre cei care si-au amintit o astfel de stire spun ca a influentat modul in care au folosit in continuare retelele sociale
- Putin peste o treime (38%) cunosc pe cineva ale carui date cu caracter personal au fost compromise, dar in intervalul de varsta 18-34 de ani aceasta este mai mare de jumatate (52%)
- In general, doua cincimi (41%) dintre adultii din intreaga lume considera ca retelele sociale sunt pozitive pentru societate si politica, un procent de doua ori mai mare decat numarul celor care cred ca retelele sociale au un impact negativ (19%)
- Atunci cand utilizeaza retelele sociale, in cele mai multe cazuri oamenii se simt „distrati” (56%), „conectati” (36%), „fericiti” (26%) si „inspirati” (23%).